Elza
-3 °C
1 °C

Tiltott módszerrel végzett magzatelhajtást
a szülész

2003.02.03. 12:55
Megkezdődött annak a nőgyógyásznak a büntetőpere a Szegedi Városi Bíróságon hétfőn, akit a páciensek beleegyezése nélkül, súlyos testi sértést okozva elkövetett magzatelhajtással és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolnak.
A vád szerint Zalányi Sámuel szülész-nőgyógyász 2000-ben tiltott módon végzett el magánrendelőjében három nőnél gyógyszeres terhesség-megszakítást.

Tiltott gyógyszerrel akarta meddővé tenni a nőket

A beavatkozás következtében a nők kórházi és pszichiátriai kezelésre szorultak. A vádirat szerint két nőt a Magyarországon erre a célra nem engedélyezett, nem elfogadott és nem igazolt hatású gyógyszerrel akart meddővé tenni az orvos. Páciensei a beavatkozás ellenére többször teherbe estek.

Az ügyészség megállapította azt is, hogy az orvos eltitkolta a nők elől terhességüket, tudtuk és beleegyezésük nélkül valamilyen gyógyszerrel előidézte náluk a vetélést. A vádirat szerint a nyomozáskor nem lehetett kideríteni, hogy milyen gyógyszerrel végezte a magzatelhajtást a szülész.

Testi sértés

A vádhatóság szerint Zalányi Sámuel többszörösen, szándékosan megszegte a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, a foglalkozási és etikai szabályokat, valamint megtévesztette pácienseit.

Az ügyészség álláspontja szerint közvetlen veszélybe került az érintett nők egészsége, testi épsége; az abortusz utáni szövődmények testi sértésnek minősülnek.

A vádlott a tárgyaláson arra hivatkozott, hogy az orvostudomány fejlődése érdekében új módszert alkalmazott. A büntetőper tárgyalása a sértettek és a tanúk meghallgatásával folytatódik.