Mátyás
-6 °C
1 °C

Nyolcvan halott magzatot találtak az erdőben

2005.12.15. 17:57
Újabb magzatbotrány borzolja Romániában az idegeket. A szakértők szerint feltehetően egy kutatólaboratóriumból származnak azok a halott magzatok, amikre egy pásztor bukkant egy erdőben. A iasi anatómiai intézet egyik volt vezetője a hatóságoknak elmondta, hogy "felismerte" a magzatok egy részét, amelyeket tíz évvel ezelőtt oktatási célokra használt fel, de azt állította, "fogalma sincs" arról, miként kerülhettek a szakadékba.

A romániai Jás (Iasi) város rendőrsége vizsgálatot indított csütörtökön, miután mintegy nyolcvan halott magzatot találtak Jás a közelben fekvő Grobnita falu melletti erdőben. Mint a helyi rendőrség egyik vezetője elmondta, a magzatokat minden bizonnyal formalinnal konzerválták, mert felfedezésükkor nem árasztották a holttestekre jellemző szagot.

A kis tetemeket egy pásztor találta meg egy szakadékban, aki szerint egyesek a puszta földben voltak, másokat pedig műanyag-zsákokba zsúfoltak bele. Akadt közöttük egy halott újszülött pólyában és több emberi koponyadarab is.

Mivel a magzatok hossza 10 és 40 centiméter között volt, szakértők szerint feltehetően egy kutatólaboratóriumból származik a lelet. A iasi anatómiai intézet egyik volt vezetője a hatóságoknak elmondta, hogy "felismerte" a magzatok egy részét, amelyeket tíz évvel ezelőtt oktatási célokra használt fel, de azt állította, "fogalma sincs" arról, miként kerülhettek ki az intézetből.

A román törvények szerint minden orvosi intézmény köteles elégetni az emberi maradványokat és az egészségügyi hulladékot, ugyanakkor a hamvasztó kemencékkel nem rendelkező intézmények maguk dönthetnek az elvetélt magzatok eltüntetéséről. Romániát már megrázta egy hasonló botrányos eset idén januárban, amikor Ramnicu Valceában öt magzatot találtak egy szeméttelepen. Akkor a város kórházának több alkalmazottját bocsátották el "hanyagság" címén.