Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gumikesztyűben dolgoznak a vámosok a déli határon

2003.11.09. 11:50
Egyszer használatos gumikesztyűben végzik a vámvizsgálatot a déli határszakaszon dolgozó vámosok, akik minden vizsgálat után fertőtlenítőszeres oldattal mosnak kezet - közölte a vám- és pénzügyőrség szóvivője vasárnap. A gumikesztyű viselését és a fertőtlenítő kézmosást az észak-bácskai májgyulladás-járvány miatt rendelte el a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága - mondta Sipos Jené, és hozzátette: a határőröket már korábban beoltották a hepatitis A és B variánsa ellen.
Sipos Jenő felhívta a figyelmet arra, hogy nem tanácsos olyan élelmiszert fogyasztani, amely a fertőzött területről érkezik. A májgyulladás-járvány miatti megelőző intézkedések egyelőre a déli határszakaszon dolgozó vámosokat érintik, de valamennyi határátkelőhelyen nagyobb elővigyázatosságot kértek az ott dolgozóktól - tette hozzá.

Orodán Sándor, a határőrség szóvivője szombaton közölte az MTI-vel, hogy a szabadkai tisztiorvosi szolgálat pénteken járványt hirdetett Észak-Bácskában, mivel a térségben már hatvan, hepatitis A vírussal fertőzött személyt kezelnek. A többségében magyarok lakta, mintegy nyolcezres lélekszámú Csantavéren (Cantavir) 41 megbetegedést észleltek, Szabadkán eddig 15-en fertőződtek meg hepatitis-vírussal.

A szakemberek szerint a járvány gócpontja Zenta, Csóka és Ada környékén van, mert tavasszal is onnan indult a fertőzés, majd kiterjedt egész Bácskára.

Orodán Sándor ezredes elmondta: amint a magyar hatóságok tudomást szereztek a járványról, az egészségügyi miniszter utasította a Bács-Kiskun Megyei Tisztiorvosi Szolgálatot, hogy a határőrség Kiskunhalasi Igazgatóságával együttműködve intézkedjenek. A határőrség országos parancsnoka elrendelte, hogy a Vajdaságba utazókat a határőrök tájékoztassák az észak-bácskai májgyulladás-járványról. A határőrök fertőtlenítő folyadékkal moshatnak kezet - közölte a szóvivő.