Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Rendetlenkedő majmok mennek az indiaiak agyára

2001.01.09. 12:59
Az indiai kormányhivatalokban nem emberek, hanem a majmok az urak: a hindu vallási tisztelet miatt főemlős rokonaink háborítatlanul randalíroznak az irodákban, ételt lopnak, fontos iratokat tépnek szét. A hatóságok tehetetlenek az invázió előtt, az állatvédők szerint a majmok az erdőirtás miatt menekültek a városokba.
Több ezer majom okoz káoszt és rendetlenséget az indiai kormány épületeiben: az állatok háborítatlanul ugrálnak be a kormányirodákba Új-Delhiben, ételt lopnak, az alkalmazottakat veszélyeztetik, sokszor fontos dokumentumokat tépnek szét. Az indiai hatóságok szerint az állatok már megfordultak a hadügy-, a pénzügy- és a külügyminisztérium helyiségeiben, de a miniszterelnök irodájában is látták már őket.

Közel tízezer majom szabadon garázdálkodik

A hatóságok nem tudják hogyan kezeljék a problémát, az állatokat nem ölhetik meg, mert a hindu vallás számára a majom szent állat. A becslések szerint közel tízezer majom garázdálkodik szabadon a kormányzati épületek közelében.

A régi gyakorlat - elfogni a majmokat és a szomszédos országoknak ajándékozni - már nem alkalmazható, ugyanis a szomszédos országok is sokat bajlódnak a népes majomsereggel. Két évvel ezelőtt már tárgyaltak a probléma megoldásáról, a magasszintű találkozón a külön majompark létesítésétől egészen a majom fogamzásgátlásig számos ötlet felvetődött, ám gyakorlatilag egyet sem valósítottak meg.

A hindu mitológiában a majom kiemelt szerepet játszik

Az alkalmazottak botokkal és kövekkel indulnak el a folyosón

A kormányzati alkalmazottak kövekkel és botokkal felfegyverkezve sétálnak az épület folyosóin, és eddig a védekezés bevált: a randalírozáson túl embereket nem sebesítettek meg a majmok. Az állatvédők szerint nem a növekvő majomszám, hanem a gyorsan szaporodó ember jelenti a legfőbb gondot. ,,Elűztük őket otthonukból, elvettük gyümölcseiket, kitiltjuk őket az erdőkből, így ők a városban találnak menedéket." - nyilatkozta a Reutersnek Iqbal Malik aktivista.