Zsófia
17 °C
21 °C

Rejtélyes nagymajmot találtak Kongóban

2004.10.07. 17:58
Nem tudják eldönteni a tudósok, hogy gorillajellegű csimpánzt, csimpánzjellegű gorillát vagy egy új fajt találtak Afrika közepén. A Kongói Demokratikus Köztársaság északi részén élő majom a helyiek szerint tigrisölő, bár Afrikában nem is él tigris.
Rejtélyes óriásmajom él a Kongói Demokratikus Köztársaság északi területein, írja a New Scientist Shelly Williams amerikai kutatónőre hivatkozva. A gorilla-csimpánz keverékének tűnő "óriási és csendes" majmot a marylandi kutatónő tavaly saját szemével is látta.

Elfelejtett gorillák

Williams meggyőződése szerint új fajt fedezett fel, más kutatók szerint azonban csak egy "szokatlan felépítésű és viselkedésű" csimpánzpéldányról van szó. A helyszínen talált genetikai minták laboratóriumi elemzései az utóbbi feltevést támasztják alá, állítja Pascal Gagneux, a kaliforniai San Diego állatkertjének munkatársa.

A New Scientist cikke szerint a történet 1990-re nyúlik vissza, ekkor a Kenyában élő Karl Ammann, svájci fényképész és környezetvédő azt kezdte kutatni, milyen kapcsolat áll fenn a kelet- és a nyugat-afrikai gorillák között, amelyek ma egymástól messze élnek - köztük több mint ezer kilométernyi övezetben nem él ilyen főemlős. A vizsgálat során hallott először arról, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaság északi területein, tehát Afrika szívében "elfelejtett gorillák" találhatók.

Tigrisölő nagymajom

A helyszínen azonban nem talált gorillát, viszont Bondo és Bili kisvárosok lakói szerint a környező őserdőben él egy "tigrisölő nagymajom" (A tigris Ázsiában él, Afrikában nem). Ammann fényképezőgépével megörökített több koponyát, amelyek a csimpánzéra emlékeztettek, de szokatlanul nagyok voltak, ám a gorilla bizonyos jellemzőit is mutatták. A svájci kutató 2001-ben nemzetközi expedíciót vezetett a térségbe, amely ismét csak ellentmondó észleléseket tett. A földön olyan, ágakból készített fészkeket fedeztek fel, amilyeneket a gorilla használ, míg a csimpánz inkább a fákon rendez be magának menedéket.

Ugyanakkor egy automatikus fényképezőgép felvételei szerint "a bondói nagymajom" a csimpánzra hasonlít, és ezt erősíti meg egy lelőtt példány is - viszont 1,8 méter magas termete és mintegy százkilós súlya a gorillához teszi hasonlatossá.

Csimpánzjelleg

A rejtély így továbbra is teljes. A Maryland egyetem kutatója, Katherine Gonder azt feltételezi, hogy az óriásmajom egy elszigetelt csimpánzközösség tagja lehet, amelyben több nagy méretű példány él, és ezt a tulajdonságát utódaira is átörökíti. Colin Goves, a canberrai egyetem szakértője pedig annak a véleményének adott hangot, hogy a gorillák időnként csimpánz-jellegzetességeket mutatnak fel.