Alfréd
-7 °C
2 °C

Majmok dúlnak Delhiben

2007.11.13. 13:32
Megoldhatatlan problémát okoznak a makákók Delhiben. A városban tíz-húszezer majom garázdálkodik szabadon, a csapatokba verődő állatok lakóövezeteket és kormányhivatalokat is feldúlnak. De lelőni vallási szabályok miatt nem lehet, befogásuk után meg nincs hová tenni a majmokat.

Egyre komolyabb problémát okoznak a majmok India fővárosában. Pár hete Új-Delhi főpolgármester-helyettese zuhant halálába, amikor megvadult majmokat próbált elkergetni otthonából, a héten Delhi keleti részén garázdálkodott egy nagyobb majomcsapat: egy nő súlyosan megsérült, két tucatnyi embert kellett elsősegélyben részesíteni.

"Három vagy négy majom vett részt a támadásban" - nyilatkozat az AFP-nek Dzsaszpal Szing helyettes rendőrfőnök. A hatóságok a vadászokhoz fordultak segítségért, mert a rendőrök "emberekkel el tudnak bánni, de a majmokkal nehezebb".

A majmok már régóta problémát jelentenek Indiában. A csapatokban portyázó állatok kormányzati épületekben, de még rendőrörsökön is felbukkannak, és szabadon garázdálkodnak a lakóövezetekben.

Delhiben a becslések szerint 10-20 000 majom él szabadon. 2001-ben a delhi lakosok bírósághoz fordultak annak érdekében, hogy a várost megtisztítsák tőlük, 2005-ben meg parlamenti képviselők nyújtottak be törvénytervezetet ugyanezen okból. Ennek ellenére szinte semmi sem történt.

"Megpróbáljuk befogni a majmokat, de kevés a szakember. Így nem tudunk teljeskörűen fellépni ellenük" - nyilatkozta az AFP-nek A. K. Szing, helyi elöljáró.

És ha be is fogják a majmokat, akkor se tudnak sokat tenni. A környező államok nem engedik, hogy a Delhiben befogott "városi majmokat" erdeikben eresszék szabadon, mert azok már túlzottan hozzászoktak az ember közelségéhez, így aztán a falusiakat zaklatnák. A majmokat ezért egy Delhi határában álló bányába szállítják, de a menedékből könnyen elszöknek.

A majmok elleni hatékony intézkedéseket továbbá a többségi hinduk vallási meggyőződése is nehezíti. A hívők szerint a makákók Hanuman, a majomisten inkarnációi, emiatt nem is szabad meggyilkolni azokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!