Ivó, Milán
EUR 383,77 Ft
USD 365,52 Ft
6 °C
26 °C

A nép ópiuma

2002.04.08. 17:29
Nemrégiben még Afganisztánban állították elő a világon a legtöbb tiszta ópiumot, 1999-ben 4600 tonnát. Most kormányprogramban hirdettek harcot a heroin alapanyagának számító mák ellen, azonban a helyi termelők inkább tüzet nyitnak a hatóság embereire, mintsem megsemmisítsék fő bevételi forrásuknak számító mákföldjeiket.
Afganisztánban hétfőn kiterjedt tiltakozások kísérték annak a kormányprogramnak a kezdetét, amelynek keretében a földművesek kárpótlást kapnának máktermésük elpusztításáért cserébe. Kelet-Afganisztánban máktermelő törzsek tüzet nyitottak hétfőn a hatóságok terepszemlét végző embereire, és legalább egy kormánytisztviselőt agyonlőttek. A lázongó törzsek eltorlaszolták a Kabulból Pakisztánba vezető országutat is, és kövekkel dobálják meg az arra haladó járműveket.

Ötezer tonna ópium
Egészen két évvel ezelőttig Afganisztán volt a világ legnagyobb heroinszállítója. 1999-ben 4600 tonna tiszta ópiumot - a heroin alapanyagát - állítottak elő mákból, ami a világtermelés 70 százaléka volt. 2000-ben már csak 3500 tonna tiszta ópium készült Afganisztánban. Ezután az akkor uralmon lévő tálibok az ENSZ követelésére betiltották a máktermesztést és, szigorú büntetés kilátásba helyezésével nagyrészt be is tartatták ezt a tilalmat. Az Egyesült Államok és afgán szövetségeseinek a fanatikus muzulmán tálibokkal szembeni, már látható győzelme előtt, tavaly ősszel az ország keleti és déli, hagyományos máktermelő vidékein újra termeszteni kezdték a kábítószer alapanyagául szolgáló növényt.

Életüket a mákért

Vasárnap Hilmend tartományban legkevesebb nyolc afgán földműves életét vesztette a biztonsági erők golyóitól, amikor a máktermelés visszaszorítására tett kormányzati erőfeszítések ellen tüntettek. A biztonsági erők parancsot kaptak, hogy lőjenek a tüntetőkre. Tizenkét sérült tiltakozót válságos állapotban kórházban kezelnek.

A mákültetvények kiirtását célzó kormányprogram megvalósítása helyszíni tudósítások szerint azért ütközik nehézségekbe, mert a parasztok keveslik a kilátásba helyezett kárpótlás összegét. Szakértők a herointermelés erőteljes emelkedésétől tartanak.

Kárpótlás EU-támogatással

Az ország keleti részében fekvő Ningarhar tartomány földművesei például nincsenek megelégedve a tervezett, hektáronkénti 1000 dolláros kártalanítással, hanem 10 ezer dollárt követelnek. Hamid Karzai átmeneti kormánya az 1000 dolláros kárpótlást az Európai Unió pénzügyi támogatásából akarja kifizetni a parasztoknak.

Tavaly ősszel az ország keleti és déli, hagyományos máktermelő vidékein újra termeszteni kezdték a kábítószer alapanyagául szolgáló növényt. A termés az elkövetkező hónapokban érik be. Szakértők becslései szerint Afganisztán újra a legnagyobb heroinexportőrré válhat, ha a termést nem semmisítik meg.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Eladnék
  • Hírek