Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A nép ópiuma

2002.04.08. 17:29
Nemrégiben még Afganisztánban állították elő a világon a legtöbb tiszta ópiumot, 1999-ben 4600 tonnát. Most kormányprogramban hirdettek harcot a heroin alapanyagának számító mák ellen, azonban a helyi termelők inkább tüzet nyitnak a hatóság embereire, mintsem megsemmisítsék fő bevételi forrásuknak számító mákföldjeiket.
Afganisztánban hétfőn kiterjedt tiltakozások kísérték annak a kormányprogramnak a kezdetét, amelynek keretében a földművesek kárpótlást kapnának máktermésük elpusztításáért cserébe. Kelet-Afganisztánban máktermelő törzsek tüzet nyitottak hétfőn a hatóságok terepszemlét végző embereire, és legalább egy kormánytisztviselőt agyonlőttek. A lázongó törzsek eltorlaszolták a Kabulból Pakisztánba vezető országutat is, és kövekkel dobálják meg az arra haladó járműveket.

Ötezer tonna ópium
Egészen két évvel ezelőttig Afganisztán volt a világ legnagyobb heroinszállítója. 1999-ben 4600 tonna tiszta ópiumot - a heroin alapanyagát - állítottak elő mákból, ami a világtermelés 70 százaléka volt. 2000-ben már csak 3500 tonna tiszta ópium készült Afganisztánban. Ezután az akkor uralmon lévő tálibok az ENSZ követelésére betiltották a máktermesztést és, szigorú büntetés kilátásba helyezésével nagyrészt be is tartatták ezt a tilalmat. Az Egyesült Államok és afgán szövetségeseinek a fanatikus muzulmán tálibokkal szembeni, már látható győzelme előtt, tavaly ősszel az ország keleti és déli, hagyományos máktermelő vidékein újra termeszteni kezdték a kábítószer alapanyagául szolgáló növényt.

Életüket a mákért

Vasárnap Hilmend tartományban legkevesebb nyolc afgán földműves életét vesztette a biztonsági erők golyóitól, amikor a máktermelés visszaszorítására tett kormányzati erőfeszítések ellen tüntettek. A biztonsági erők parancsot kaptak, hogy lőjenek a tüntetőkre. Tizenkét sérült tiltakozót válságos állapotban kórházban kezelnek.

A mákültetvények kiirtását célzó kormányprogram megvalósítása helyszíni tudósítások szerint azért ütközik nehézségekbe, mert a parasztok keveslik a kilátásba helyezett kárpótlás összegét. Szakértők a herointermelés erőteljes emelkedésétől tartanak.

Kárpótlás EU-támogatással

Az ország keleti részében fekvő Ningarhar tartomány földművesei például nincsenek megelégedve a tervezett, hektáronkénti 1000 dolláros kártalanítással, hanem 10 ezer dollárt követelnek. Hamid Karzai átmeneti kormánya az 1000 dolláros kárpótlást az Európai Unió pénzügyi támogatásából akarja kifizetni a parasztoknak.

Tavaly ősszel az ország keleti és déli, hagyományos máktermelő vidékein újra termeszteni kezdték a kábítószer alapanyagául szolgáló növényt. A termés az elkövetkező hónapokban érik be. Szakértők becslései szerint Afganisztán újra a legnagyobb heroinexportőrré válhat, ha a termést nem semmisítik meg.