Piroska
-2 °C
5 °C

Nem volt mentőmellény a vízbe fulladt tűzoltóparancsnokon

2001.07.24. 12:36
Kishajó-vezetési gyakorlatot ellenőrzött az a tűzoltóparancsnok, aki eddig tisztázatlan körülmények között belesett a Marosba. A kollégái azonnal a segítségére siettek, de már nem akadtak a nyomára. A makói parancsnokon nem volt mentőmellény, és úszni sem tudott. Tűzoltó legutóbb márciusban halt meg szolgálatban, akkor egy karambol okozta a tragédiát.
Továbbra sem találják annak a makói tűzoltóparancsnoknak a holttestét, aki hétfő délben fulladt a Marosba egy gyakorlaton. Szőllősi Sándor, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az Indexnek elmondta: a makói tűzoltók a szokásos képzési terv részeként kishajó-vezetési gyakorlaton vettek részt, amit a parancsnokuk ellenőrzött.

Nem tudott úszni a parancsnok

A rocsónak nevezett alumínium testű hajóban összesen négyen tartózkodtak. A Maros-híd és a közeli strand között azonban dél tájban eddig tisztázatlan körülmények között Urbán József alezredes kiesett a hajóból. Azonnal elmerült a vízben, és a segítségére siető kollégái sem akadtak már a nyomára. Az erős sodrás valószínűleg magával ragadta a férfit. A hajóban ülők közül csak a parancsnokon nem volt mentőmellény, és úszni sem tudott.

A makói tűzoltók évente tíz-tizenöt bevetésen vesznek részt a folyón. Vízbe fulladt emberek kereséséhez vagy árvíznél bajbajutottak mentéséhez egyaránt riasztják őket. Ilyenkor az utánfutóra felrakott hajóval sietnek a Maroshoz.

Urbán József nemsokára lett volna ötvenöt éves, harmincéves pályafutást tudhatott maga mögött. A makói hivatásos tűzoltóság parancsnoki teendőit több mint tíz éve látta el. Két fiút hagyott maga után, közülük az egyik szintén tűzoltó. Ő csak azért nem volt a tragédia helyszínén, mert nem az aznapi szolgálati csoportban dolgozott.

Gyakoriak a sérülések a tűzoltóknál

Az országban számos esetben fordul elő, hogy bevetés során kisebb sérüléseket szereznek a tűzoltók. Július elején egy XIII. kerületi épület oltásánál esett aknába egy szolgálatparancsnok. Május végén az egykori Római Club oltásánál a födémszerkezet szakadt be fővárosi tűzoltók alatt, akkor a lánglovagokat égési sérülésekkel kellett kórházba szállítani.

Haláleset legutóbb március végén történt, amikor Szolnokon vonulás közben a tűzoltóautó egy Suzukival karambolozott. A jármű vezetője a kórházba szállítást követően életét vesztette, négy további tűzoltó pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Ezelőtt 1994-ben Budapesten történt tragédia: két tűzoltót sodort le a szél egy épület tetejéről, mindketten meghaltak. Az elmúlt ötven évben a fővárosban tizenkét tűzoltó vesztette életét bevetés közben.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft