Vencel
15 °C
23 °C

Homoszexualitása miatt menekül a maláj politikus

2008.06.29. 20:13
A malajziai ellenzék vezetője a török nagykövetségre menekült, mert megint fajtalankodással vádolják. Egyszer már hat évet töltött börtönben, mert állítólag szexuális kapcsolata volt a saját sofőrjével. Anwar Ibrahim szerint a kormány próbálja bemocskolni.

Törökország Kuala Lumpur-i nagykövetségére menekült a majaziai ellenzék vezetője, miután ismét fajtalankodással vádolták meg.

Anwar Ibrahimot nem először keverik szexbotrányba: 1998-ban hat év börtönre ítélték azon a címen, hogy homoszexuális kapcsolata volt sofőrjével. A muzulmán többségű Malajziában bűncselekménynek minősül az azonos neműek testi szerelme.

Közleményében a 60 éves politikus koholmánynak nevezte a feljelentést, amelyet egy 23 éves férfi munkatársa tett ellene vasárnap. Úgy vélekedett, hogy politikai visszatérését akarják ezzel megakadályozni, miután vezetésével az ellenzék látványos sikert aratott a március 8-i törvényhozási választásokon.

Anwar közölte, hogy életveszélyes fenyegetéseket kapott, ezért a nagykövet meghívására Törökország külképviseletén keresett menedéket. Pártjának egyik magas rangú tisztségviselője szerint Anwar szoros politikai kapcsolatban áll Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel, ezért esett választása a török nagykövetségre, jóllehet több külképviselet is felajánlotta segítségét. A török nagykövetség előtt délután Anwar mintegy száz támogatója gyűlt össze és az "elnyomó kormány" távozását követelték. A helyszínen megjelent néhány rohamrendőr, de nem lépett fel a tiltakozókkal szemben.

Tíz éve az akkor miniszterelnök-helyettes Anwart elmozdították tisztségéből, kizárták a kormánypártból és hat év börtönre ítélték fajtalankodás és korrupció vádjával, ami mögött állítása szerint politikai indítékok húzódtak meg. Kiszabadulása után, 2004-ben megsemmisítették a fajtalankodás miatt rárótt büntetést.

Abdullah Ahmad Badawi miniszterelnök, akinek kormányát megingatták az ellenzék előretörésével zárult parlamenti választások, tagadta, hogy a hatóságoknak bármi köze volna az ellenzéki vezetővel szembeni feljelentéshez.

A rendőrség részletek említése nélkül csak annyit közölt, hogy vizsgálat indult az ügyben és a nyomozás lezárulta előtt semmiképpen nem készülnek Anwar letartóztatására.