Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Egyházi vezetők az óvszerhasználat ellen

2003.05.26. 19:34
A katasztrofális AIDS-helyzet ellenére a gumióvszert népszerűsítő országos kampány leállításáért lépnek fel ezentúl Malawiban mind az országban működő keresztény, mind pedig a muzulmán vezetők - közölték hétfőn az ország legtekintélyesebb vallási vezetői.
A malawi vallási elöljárók döntésüket indokolva arra hivatkoznak, hogy sem a keresztény, sem pedig a muzulmán vallás alapelveivel nem egyeztethető össze a gumióvszer használata.

Afrika egyik legszegényebb országában, Malawiban két évvel ezelőtt az AIDS terjedésének kritikussá válására tekintettel a kormány a legnagyobb egyházakkal karöltve közös akciócsoportot hozott létre. Az egyházak képviselői azonban hétfőn bejelentették: felkérik a kormányt, hogy hagyjon fel a gumióvszer rádión, televízión, újságokban, plakátokon történő népszerűsítésével. Az egyházak arra is felkérik a kormányt, hogy állítsa le az óvszerkampány folytatását célzó adománygyűjtéseket - hangoztatta Geoffrey Elliot Matonga, a malawi vallási vezetők szóvivője.

Matonga, aki maga is egyházi személyiség, úgy vélte, a kormánynak inkább azon kellene munkálkodnia, hogy kötelezővé tegye az AIDS-szűrést és a házasság előtti tanácsadást. A keresztény és a muzulmán vallás szent könyvei egyaránt az önmegtartóztatást és a monogámiát hirdetik, amely a legjobb eszköz a járvány terjedésének megakadályozására - idézte az AP a malawi egyházi személyiség véleményét.