Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két Malév-gépet fordítottak vissza bombariadó miatt

2002.10.11. 11:55
Bombariadó miatt a magyar légtérből visszafordult a Malév Budapest-Zürich járata pénteken öt perccel a felszállás után - mondta Kázmér Natasa, a Malév kommunikációs igazgatója az Indexnek. A gép gond nélkül leszállt Ferihegyen. Tíz óra után nem sokkal a Malév párizsi járatát is vissza kellett fordítani.
Egy héten belül ez a negyedik eset, hogy bombariadó miatt kényszerleszállást kell végrehajtania egy Malév-gépnek.

Ezúttal egy Boeing 737-es típusú gépet kellett visszafordítani, miután egy névtelen telefonáló a felszállást követően közölte, hogy robbanószerkezet van a fedélzeten. A gép 7.50 órakor szállt fel, a riasztás a Budapest Airport minibusz ferihegyi standjához érkezett. A kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint ezen a gépen sem találtak bombát a tűzszerészek. A gép 75 utasa a váróteremben várakozik; 3,5-4 órás késésre számíthatnak.

Tíz óra után nem sokkal a Malév párizsi járatát is vissza kellett fordítani. Az ok itt is ugyanaz: egy névtelen telefonáló azt közölte a forgalomirányítókkal, hogy bomba van a gépen.

Morális kár

"Egy Boeing 737-es gép visszafordítása magyar légtérből körülbelül 3-4 millió forintba kerül - mondta kérdésünkre Kázmér Natasa. - Azonban a sorozatos bombariadó okozta morális kár, az utasok bizalmának megingása sokkal érzékenyebben érinti a részvénytársaságot."

Nyomozás

A bombariadók ügyében az ORFK nyomoz. "A tettest egyelőre nem sikerült megtalálni, de a hívást mindegyik esetben sikerült beazonosítani" - mondta az Indexnek Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója. Mindegyik hívást nyilvános telefonfülkéből kezdeményezték, a IV., a XIII., és a XVII. kerületekből. A hangszakértői vélemény még nem készült el, de a vizsgálatok jelenlegi adatai szerint valószínűsíthető, hogy mindegyik hívás mögött ugyanaz a személy áll, a figyelmeztetések szövege is hasonló.

Sorozatos riasztás

Az első bombariadó október 4-én történt. Ekkor kényszerleszállást hajtott végre egy Boeing 767-es típusú személyszállító repülőgép Ferihegyen, mert egy telefonos bejelentés szerint bombát juttattak a gépre. A MALÉV New York-i járata tizenegy óra negyvenkor szállt fel, és pár perc múlva, Tatabánya fölül kellett visszafordulnia a telefonhívás miatt.

Két nappal később ugyancsak bombafenyegetés miatt fordult vissza a Malév londoni járata, a gép 10 órakor indult, majd mintegy fél óra elteltével ismét a Ferihegyi repülőtéren landolt. A gépen egyik esetben sem találtak bombát a tűzszerészek.

Összeállítás az utóbbi öt év bombariadóiról
1997. január 19. - Visszafordult a Malév New York-i járata, mert egy ismeretlen telefonáló azt közölte a Ferihegyi repülőtéri információval, hogy bomba van a gépen. A Boeing 767-es 147 főnyi utassal a fedélzetén, másfél órányi repülés után landolt Ferihegyen, ahol alaposan átvizsgálták. A gépen bombát nem találtak, a járat este ismét útnak indult.

1998. szeptember 22. - Bombariadó miatt kényszerleszállást hajtott végre Skóciában a Malév 1010-es számú torontói járata, fedélzetén 192 utassal és 9 főnyi személyzettel. A bombariadó vaklármának bizonyult.

2000. augusztus 23. - Bombariadó miatt csak később indulhatott a Malév 556-os párizsi járata. Két diák telefonált a Ferihegyi repülőtérre azzal, hogy bombát helyezett el a párizsi járaton. A gépet átvizsgálták, de robbanószerkezetet vagy más veszélyes csomagot nem találtak rajta. A járat utasai között volt magánemberként Orbán Viktor miniszterelnök is.

2002. október 8. - Egy robbanást emlegető, zaklatott idegállapotú ukrán férfi rendzavarása miatt három órás késéssel indulhatott el Rómából a Malév budapesti járata.

Forrás: MTI Sajtóadatbank