Gerzson
-3 °C
2 °C

Malvo Neónak képzeli magát

2003.12.06. 21:52
A tavaly ősszel Washington környékét rettegésben tartó mesterlövész sorozatgyilkos csapat fiatalkorú tagja Lee Boyd Malvo beszámíthatóságát védői szerint megkérdőjelezi a Mátrix című film kimutatható hatása.
A virginiai Chesapeake bíróságán bemutattak több száz Lee Boyd Malvo által teleírt és rajzolt lapot, amelyet egy szociális munkás hozott el az ifjú vádlott cellájából. A rajzok az afro-amerikai szélsőjobb prominensei Malcolm X és Louis Farrakhan mellett Neót ábrázolják hősies pózban. Malvo egyébként a szociális munkást és védőjével is közölte, hogy a sorozatgyilkosság indítékainak megértéséhez közelebb vinné őket, ha megtekintenék az 1999-ben a mozikban nagy sikert aratott sci-fit.

A szociális munkás, Carmeta Albarus vallomása szerint Malvo tudomására hozta, hogy milyen igazságtalan a társadalom és hogy céljuk tulajdonképpen egy igazságosabb társadalom felépítése volt. Albarus arról is beszélt, hogy különösnek találta, hogy a Malvo, aki csak három évvel ezelőtt érkezett Jamaikából az Egyesült Államokba, úgy beszélt, mintha ott élt volna egész életében, társadalmi igazságtalanságoknak kitéve.

Beszámíthatatlan számítógépes álom

Az Egyesült Államokban, az utóbbi időkben a Mátrix-motívum gyakorta feltűnik gyilkossági ügyekben. Egy 27 esztendős svájci cserediák sikeresen bizonyította beszámíthatatlanságát, amikor azt mondta, azért darabolta fel szállásadóját, mert az be akarta szippantani a Mátrixba.

Egy 36 éves ohiói pultosnő ugyancsak betegnek bizonyult, amikor közölte, hogy főbérlőjét csak a Mátrixban ölte meg három pisztolylövéssel.

Ügyész és a mátrixosok

Malvo védekezésére súlyos árnyékot vet, hogy Robert F. Horan főügyész korábban már találkozott "mátrixos" vádlottal. Az oaktoni Joshua Cook pere során ügyvédje azt hozta föl védence mellett, hogy az a Mátrixba képzelte magát, amikor vadászpuskával végzett szüleivel. Horan nonszensznek nevezte a védelem érveit. A bíróság végül 40 éves börtönbüntetést szabott ki Cookra.

Malvo az ügyben már halálra ítélt társával, John Allen Muhammaddal azt tervezte, hogy hetven fiút és hetven lányt visznek magukkal egy farmra, ahol "szupergyerekekké" képzik ki őket. Tervüket abból a tízmillió dollárból valósították volna meg, amelyet washingtoni sorozatgyilkosságuk idején követeltek.