Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Malina Hedviget gyalázó videót tettek közzé

2008.09.08. 18:33
Az augusztus közepén feltöltött videó szerint meg kell ölni azokat, akiknek a néhány éve megvert magyar lány, Malina Hedvig a "bérence". A Magyar Koalíció Pártja tiltakozik és a hatóságok gyors fellépését sürgeti.

Malina Hedviget 2006 augusztusában két ismeretlen bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség ezt nem hitte el neki, s épp a napokban lesz két éve, hogy a nyomozóhatóság megtévesztésének gyanúja és hamis eskü miatt az akkor Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemistát vád alá helyezték. Azóta is folyik ellene a nyomozás. Időközben a legfőbb ügyészség is vizsgálódni kezdett az ügyben, de ennek fejleményeiről hallgatnak.

Malina Hedvig bűnösségét megerősítendő a szlovák kormányfő, Robert Fico és belügyminisztere, Robert Kalinák is felléptek egy nemzetközi sajtótájékoztatón. Fico kijelentette, hogy a Malina Hedvig ügye mögött a kormánya megbuktatását célzó szándékok állnak.

A szlovák sajtó és a közvélemény annak idején csaknem egyhangúlag Malina Hedvig ellen fordult, s ezzel a magyarellenesség is újabb lendületet vett Szlovákiában, s a kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke azóta is rendszeresen magyarellenes kirohanásokkal mérgezi a légkört. Időközben a Hedvig elleni közhangulat mérséklődött, mert a szlovák média számos, Hedvig igazát erősítő körülményt tárt fel. Időközben Slota azt is elérte, hogy a pozsonyi törvényhozás tavaly szeptember 20-án határozatban erősítette meg a szlovákiai magyarok és németek II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumokat. Ezek a körülmények a Fico-kormány színrelépése óta olyannyira megrontották a magyar-szlovák viszonyt, hogy Gyurcsány Ferenc egy éve nem hajlandó eleget tenni az őt Szlovákiába invitáló Robert Fico meghívásának.

Elemzők szerint a magyarellenes videó újabb olaj a tűzre. Készítőinek indítéka a magyarellenes közhangulat felfokozása lehet. Az sem zárható ki, hogy a videó készítői esetleg kiszagolták, hogy a legfőbb ügyészség vizsgálódásának eredménye nem olyan lesz, mint amilyennek a szlovák szélsőségesek megálmodták, úgy gondolják, hogy a Hedvig elleni hangulat túlságosan "megszelídült", s ennek visszafordítására mi sem alkalmasabb és hatásosabb, mint a gúnydal útszéli szóhasználattal. A szerzők egyebek között azok megölésére buzdítanak, akiket "lefizettek azért, hogy Malina Hedvig pártolják".

Szlovákia országos rendőrkapitányságának szóvivője szerint a rendőrség vizsgálja, vajon fennáll-e a bűncselekmény gyanúja, egyszersmind megpróbálja kideríteni a szerzők kilétét. A YouTube külföldön (USA) bejegyzett portál.