Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Malina Hedviget gyalázó videót tettek közzé

2008.09.08. 18:33
Az augusztus közepén feltöltött videó szerint meg kell ölni azokat, akiknek a néhány éve megvert magyar lány, Malina Hedvig a "bérence". A Magyar Koalíció Pártja tiltakozik és a hatóságok gyors fellépését sürgeti.

Malina Hedviget 2006 augusztusában két ismeretlen bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség ezt nem hitte el neki, s épp a napokban lesz két éve, hogy a nyomozóhatóság megtévesztésének gyanúja és hamis eskü miatt az akkor Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemistát vád alá helyezték. Azóta is folyik ellene a nyomozás. Időközben a legfőbb ügyészség is vizsgálódni kezdett az ügyben, de ennek fejleményeiről hallgatnak.

Malina Hedvig bűnösségét megerősítendő a szlovák kormányfő, Robert Fico és belügyminisztere, Robert Kalinák is felléptek egy nemzetközi sajtótájékoztatón. Fico kijelentette, hogy a Malina Hedvig ügye mögött a kormánya megbuktatását célzó szándékok állnak.

A szlovák sajtó és a közvélemény annak idején csaknem egyhangúlag Malina Hedvig ellen fordult, s ezzel a magyarellenesség is újabb lendületet vett Szlovákiában, s a kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke azóta is rendszeresen magyarellenes kirohanásokkal mérgezi a légkört. Időközben a Hedvig elleni közhangulat mérséklődött, mert a szlovák média számos, Hedvig igazát erősítő körülményt tárt fel. Időközben Slota azt is elérte, hogy a pozsonyi törvényhozás tavaly szeptember 20-án határozatban erősítette meg a szlovákiai magyarok és németek II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumokat. Ezek a körülmények a Fico-kormány színrelépése óta olyannyira megrontották a magyar-szlovák viszonyt, hogy Gyurcsány Ferenc egy éve nem hajlandó eleget tenni az őt Szlovákiába invitáló Robert Fico meghívásának.

Elemzők szerint a magyarellenes videó újabb olaj a tűzre. Készítőinek indítéka a magyarellenes közhangulat felfokozása lehet. Az sem zárható ki, hogy a videó készítői esetleg kiszagolták, hogy a legfőbb ügyészség vizsgálódásának eredménye nem olyan lesz, mint amilyennek a szlovák szélsőségesek megálmodták, úgy gondolják, hogy a Hedvig elleni hangulat túlságosan "megszelídült", s ennek visszafordítására mi sem alkalmasabb és hatásosabb, mint a gúnydal útszéli szóhasználattal. A szerzők egyebek között azok megölésére buzdítanak, akiket "lefizettek azért, hogy Malina Hedvig pártolják".

Szlovákia országos rendőrkapitányságának szóvivője szerint a rendőrség vizsgálja, vajon fennáll-e a bűncselekmény gyanúja, egyszersmind megpróbálja kideríteni a szerzők kilétét. A YouTube külföldön (USA) bejegyzett portál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!