Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Mindent tagadott a mákteás 'Mami'

2004.01.30. 15:56
Két év hat hónap letöltendő börtönre ítélték azt a 72 éves nőt, aki a vád szerint éveken keresztül adott el jelentős mennyiségben kábítószernek számító mákgubót. "Mami" nyárikonyhájában meg is főzhették a drognak való teát a fiatalok.
Felmentéséért fellebbezett az a nyugdíjas nő, akit pénteken jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés miatt két év hat hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélt a Fővárosi Bíróság pénteken.

A bíróság
A vád szerint kuncsaftjai körében csak "Mamiként" emlegetett néni éveken át adott el házában kisebb-nagyobb mennyiségben mákgubót, illetve mákszalmát fiataloknak, akik az ópiáttartalmú növényi anyagból esetenként a nő nyárikonyhájában meg is főzték a fogyasztandó mákteát. A hölgy emellett kereskedelmi mennyiségben tartott otthont Noxiront, melyből szintúgy kiszolgálta az esetleges vevőket.

Halál a buszon

A rendőrség egy tragikus haláleset kivizsgálása során jutott el a gyáli asszonyhoz. 2002 márciusában ugyanis kábítószer-túladagolás következtében rosszul lett és életét vesztette a BKV egyik buszjáratán egy fiatalember.

A társaságában lévő pár kihallgatása közben kiderült, hogy az áldozattal közösen jártak az idős nő házában, ahol hármójuk ketten mákteát fogyasztottak, illetve Noxiron altatót vettek be. Hazafelé tartva a fiatalemberek egyike rosszul lett, és életét a kiérkező mentők sem tudták már megmenteni. Társát akkut gyógyszer és vegyszermérgezéssel szállították kórházba. A rendőrség az idős nőnél tartott házkutatás alkalmával több kilónyi mákgubót, illetve máktea főzésére alkalmas fazekakat és poharakat foglalt le, és előállították a gyanúsítottat.

"Csak hallucinálnak"

"Mami"
A pénteki tárgyaláson tanúként hallgatták ki a két fiatalt. Egybehangzó vallomásaik szerint a hölgy nyárikonyhájában főzték meg a mákteát, és Sz. Tamás rendőrségen tett vallomása szerint körülbelül tíz tablettát is bevettek, mert "attól sztondul az ember". A fiatalember elmondta, hogy nagyjából 1996 óta vásárolt rendszeresen fogyasztás céljából "Mamitól" mákgubót, illetve máktöreket. Ezt megelőző forrása a néni fia volt, aki virágboltjában szolgálta ki drogfüggő vevőit míg a rendőrség be nem záratta boltot.

A szabadlábon védekező nő végig tagadta bűnösségét, és a tárgyaláson sem ismert be semmit az ellene felhozott vádakból. Elmondása szerint a nála talált mákot saját fogyasztására termesztette, illetve fűtésre használta a száraz, kifejtett gubókat. A tanúként beidézett Sz. Tamást nem is ismeri, soha nem is látta, és minden bizonnyal csak "a nyakába akarnak varrni mindent ezek a kábítószeresek", akik "nem mondanak igazat, csak hallucinálnak".

"Csúnya ügy"

A vádat képviselő ügyész álláspontja szerint a kodeint és morfint tartalmazó máktörmelék is kábítószernek minősül, és ráadásul a vádlott jelentős mennyiséget tartott és adott el belőle. Enyhítő körülményként a vádlott életkorát, egészségi állapotát és büntetlen előéletét figyelembe véve, a vonatkozó büntetési tétel (öttől tizenöt évig terjedő fegyházban letöltendő szabadságvesztés) alsó határához közeli börtönbüntetést kért az ügyész.

A vádlott hivatalból kirendelt védője nyomatékos enyhítő körülményként említette a 73 éves "Mami" életkorát, megromlott egészségi állapotát, és két év felfüggesztettet kért védencére - melyről a tárgyalás szünetében az Index érdeklődésére annyit mondott, hogy nem sok esély van rá, hogy ilyen enyhe ítélet szülessen ebben a "csúnya ügyben".

A bíróság pénteken délután meghozott ítéletében bűnösnek találta a vádlottat jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélésben, és két év hat hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre, három év közügyektől való eltiltásra, illetve a bűnügyi költségek megtérítésére ítélte. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott felmentésért fellebbezett, míg védője enyhítésért és felfüggesztett ítéletért nyújtott be fellebbviteli kérelmet.