Ágnes
-5 °C
2 °C

Kivégezték a nyolc iskolást meggyilkoló japán férfit

2004.09.14. 14:16
Mamoru Takuma kilenc gyereket megkéselt, tizenhármat diákot és két tanárt pedig megsebesített amikor 2001. június 8-án egy frissen vásárolt konyhakéssel behatolt egy általános iskolába. A férfit tavaly szeptemberben halálra ítélték, és kedden ki is végezték.
Kedden kivégezték Japánban Mamoru Takumát, aki 2001-ben meggyilkolt nyolc diákot egy oszakai iskolában - írja a japantoday.com. A negyvenéves férfit 2003 augusztusában ítélték halálra az egész országot sokkoló brutális bűncselekmény miatt, és Japánban szokatlan módon nem vártak éveket az ítélet végrehajtásával.

A férfi egy levélben maga kérte, hogy az ítélet után lehetőleg három hónapon belül hajtsák végre a büntetést. A kivégzésre így sem kellett sokat várnia, a távolkeleti országban általában négy évnél is több időbe kerül míg egy-egy esetben végrehajtják a halálos ítéletet.

Konyhakéses ámokfutás

Takuma kilenc gyereket megkéselt, tizenhármat diákot és két tanárt pedig megsebesített amikor 2001. június 8-án egy frissen vásárolt konyhakéssel behatolt egy általános iskolába az Oszaka kormányzóságbeli Ikedában, Tokiótól mintegy négyszáz kilométerre nyugatra. Az oszakai megyei bíróság 2003 augusztusában halálra ítélte, de az ügyvédi fellebbezés, majd annak visszavonása miatt csak szeptember 26-án emelkedett jogerőre az ítélet. Az ítéletet abban az oszakai börötnben hajtották végre, ahol fogva tartották Takumát.

Takuma már a per kezdetén elismerte tettét, állítása szerint azért ölt, hogy kivégezzék. "Sokkal többet is megölhettem volna, ha mindez egy óvodában történik" - mondta bíróságon. A férfi egyébként decemberben megnősült, felesége gyakran látogatta a siralomházban és megpróbált bűnbánatot kicsikarni a Takumából, aki beszámítható állapotban volt tettének elkövetésekor, és tisztában volt annak következményével és súlyával is.

Halálsoron

Kedden kivégeztek egy másik halálraítéltet is, az ötvenkilenc éves Sueo Shimazaki volt jakuzavezérre három 1988-ban elkövetett gyilkosságot sikerült rábizonyítani 1999-ben. A két kivégzés feltehetőleg ismét fellobbantja a halálbüntetés körüli vitákat a szigetországban, ahol a legsúlyosabb büntetés 1993-as újra bevezetése óta negyvenhat elítéltet végeztek ki, és körülbelül hatvan elítélt ül siralomházban arra várva, hogy felakasszák őket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!