'Hogy ki hazudik, az hatalmi kérdés'

2003.01.10. 09:32
A magyar nők háromnegyedének saját bevallása szerint minden rendben van a szexuális életével - legalábbis ezt állítja a Nők Lapja november eleji számában közölt Medián-elemzés. Nőkkel készített mélyinterjúinkban ezzel épp ellenkező eredményre jutottunk. Huszonhárom, többségében fővárosi értelmiségi és heteroszexuális nőt kérdeztünk saját szexualitásáról. Sorozatunk első részében orgazmusukról, a közösülésről és az orális szexről vallanak a megkérdezettek. Beszélgetőtársainkat nem nevük kezdőbetűjével jelöltük, és sokak korát saját kérésükre nem tüntettük fel.

"Jó volt? Persze, hogy jó, válaszoltam. Hányszor volt? Mittomén, sokszor. De ez sose volt kibeszélve. Így telt el az idő 34 éves koromig, amíg legalább ötven-hatvan pasim volt. Egy nap masszíroztam magam, és hirtelen úgy éreztem, férfivá váltam, atomrobbanás-szerű orgazmusom volt. Nem tudtam betelni az érzéssel, olyan felfedezéseket tettem, amiket kezdőként elszalasztottam. Megértettem, hogy ezért voltam olyan mohó. Ezután két évig senkivel se voltam, talán mert dühös voltam rájuk, hogy nem vették észre." A most 74 éves H. ezután értette meg, hogy a bizsergés és a vágy hullámzásai még nem jelentenek orgazmust. Ezután igyekezett elmagyarázni a férfiaknak, hogy ő nehezen megy el, ezt és ezt kellene csinálni. "Zavarba jöttek, mintha vizsgáznának, kicsit meg is sértődtek a férfinem nevében. Aztán tudomásul vették, legurultak rólam. Volt, aki számonkérően megkérdezte, jó volt-e. Eleinte megmondtam, hogy nem volt orgazmusom. Aztán abbahagytam, hogy erről értesítsem őket."

H. próbált besegíteni a kezével, ezt azonban a többség nem szerette; évtizedes próbálkozások után feladta, és ma úgy véli, ez az ő magántörténete. "Nem várhattam el, hogy műveltebbek legyenek nálam. De nem emlékszem olyanra, aki nagyon igyekezett volna."

B. bárhogyan elélvez: "Tizenhét évesen egy orgián volt először társas orgazmusom: egy lány vállán sikerült elmennem." Szexualitásában 25 évesen következett be váltás: azóta tudatosabb a testével kapcsolatban, és zokogásra ingerlő orgazmusa van. Éveket dolgozott luxusprostituáltként. "A legmegdöbbentőbb, hogy a vendégek hatvan százalékával is elélveztem." B. szerint azoknak a nőknek, akik hüvelyi orgazmusról számolnak be, még soha nem volt valódi orgazmusuk. "Valamilyen testrész általában dörzsöli a puncit, és az inger áttevődik a hüvelybe, de az orgazmus a csiklóban képződik. A férfiak pedig, ha beindul egy nő, már azt hiszik, hogy élvez."

Néhány beszélgetőtársunk szerint a kétféle orgazmus világosan elválik egymástól. "Belül rándul össze valami, a hasamban érzem. Ritkán, de maszturbálással is elő tudom állítani." A 31 éves R. nyolc férfival volt életében, és csak kettővel volt ilyen élménye.

J. ki is tudja tapintani hasfalán azt a pontot, amelynek ingerlése orgazmushoz juttatja. "A legjobb, ha a férfi belülről masszírozza a kezével és közben nyal."

Az igazi nő

Az a kevés nő, akinek volt ilyen élménye, egyetért abban, hogy ez szorosan összefügg a partnerhez fűződő érzelmi viszonnyal, a férfi kitartásával, ügyességével, nemi szervével, a partnerek megfeszített koncentrációjával, valamint a nő irányító pózával.

"Csak ha én vagyok felül. Húsz percig is eltart, és kevés pasi bírja ki addig. De legjobb esetben háromból egyszer, általában húszból egyszer megyek el bármilyen módon." A 27 éves L.-nek nemrégiben sorozatos orgazmusélménye volt. "Gyönyörű nagy farka volt, hihetetlen fantáziája, és nem volt fontos neki, hogy elélvezzen. "rákon át nem hagyta abba. Az orgazmus hol alábbhagyott, hol felerősödött. Azóta sajnos kisebb méretű pasikkal akadtam össze."

M. lelkes olvasója a női lapoknak, melyek szerinte a G-pontot tekintik a női orgazmus lakhelyének, ám ő, bár magát szexuálisan túlfűtöttnek tartja, még sose találta ezt meg. "Csak akkor élvezek, ha a partnerem a kezével izgatja a klitoriszomat. A hüvelyben kevesebb az idegvégződés, ott semmit se érzek. A barátomat ez néha frusztrálja, amitől nekem bűntudatom van: sokat maszturbáltam, és rászoktattam magam a csiklómra."

Két kivételtől eltekintve minden beszélgetőtársunk maszturbált már, és volt orgazmusa, bár néha maguk sincsenek tisztában azzal, hol képződött. (A többórás interjúk elején a többség rózsásabbra festette szexuális életét, mint ahogy a beszélgetés második fázisában. Volt, aki jelenlegi párkapcsolatát eleinte a lehető legjobbnak ábrázolta, később azonban sorozatos frusztrációkról számolt be; volt, aki vallásosságára hivatkozva kezdetben elutasítóan nyilatkozott az orális szexről, az interjú végén már csak az ezzel kapcsolatos maszturbációs fantáziáiról mesélt. Az ellentmondásokra a beszélgetések során szándékosan nem hívtam fel az interjúalanyok figyelmét.)

A 32 éves G. azt hiszi, volt már hüvelyi orgazmusa. "Nem vagyok biztos benne. Semmiképp sem az az érzés, mint amikor önkielégítek. Állítólag az igazi nőnek van ilyenje, de ez lehet, hogy agymosás: mi a baj a csiklóval? Miért legyen bűntudatom, ha élvezek?"

"Kamu, amit a pasik is bevesznek. Beléd rakja, aztán miután elment, megkérdi, hogy volt-e. Mondom, nem. De hát a volt csajaimnak ez nem okozott problémát. Dühös vagyok a nőkre, amiért előadják, hogy élveznek, mert én szívok emiatt." N. 37 múlt, és nem számolta, hány férfival volt együtt, "száznál biztos többel, nem emlékszem mindre".

Sikoltozok és kész

Arra a kérdésre, hogy tettetett-e már orgazmust, néhány megkérdezett elsőre azzal felelt, hogy sose hazudik, ám a további kérdésekre némiképp árnyalták válaszukat: "nyögni" persze szoktak, hogy a másik elélvezzen, és előfordul, hogy félnek megmondani: az adott pozíciókban nekik nem megy. Z. hat éve házas, a férjével soha nem volt orgazmusa. "De eljátszom. Így kezdtem, aztán már nem volt visszaút. Nemrég egy veszekedésnél a fejéhez vágtam, hogy ki se elégítettél soha. Nevetett. És végül is nem mondhatom, hogy hat évig nem volt. Édes, élvezz nekem, mondja, élvezek, lihegem vissza, már jövök is. Vagy azt mondom, most le kell szopjalak, és rávetem magam. Még ki is tudok lövellni a hüvelyemből, mintha élveznék." A harmincéves nő szerint férje nem ért a női nemi szervhez; erre akkor jött rá, amikor 25 évesen először élvezett el maszturbálás alkalmával. "Azóta van rajtam ez az átok, hogy el akarok menni, de a férjem csak ki-be húzogatja."

Egyetlen beszélgetőtársam mondta csak, hogy még sosem tettetett orgazmust. A többség rendszeresen, néha vagy alkalmanként megteszi. "Lelkifurdalásból csináltam, vagy hogy ne higygye, hogy frigid vagyok. A nászéjszakámon is eljátszottam" - mondja a 42 éves K.

P. korábbi szerelme részletesen elmesélte neki, hogy előző barátnői hogy sivítottak és hörögtek orgazmus közben, többnyire már attól, hogy a férfi beléjük hatolt. "Három évig sivítottam, hörögtem és ordítottam én is. A férfiak szeretik nézni, ahogy szerintük elmegyek, én meg hihetetlen eksztatikus jeleneteket bírok előadni." Mostani partnerével azonban csak akkor színlel, ha az sürgetően kérdi, jön-e már.

L. gyakran maga is elhiszi, hogy orgazmusa van - csakhogy utána is kívánja a szexet. "Meg vannak lepődve, hogy nimfomán vagyok. Pedig csak nem élveztem el."

C. sokáig imitált; aztán 31 éves korában egyszer maszturbálás során orgazmusa lett. "Korábban illemtudó voltam a férfiakkal, és azt hittem, a hüvelyi behatolás az egyedül üdvözítő. Ma már nem érdekel."

A többi nőhöz hasonlóan F. sem tartja hazugságnak a tettetést, mert szerinte a férfiak úgyse kíváncsiak igazán a végeredményre. "Tudom, hogy már nem megyek el, unom, és azt akarom, hogy legyen vége, sikoltozok és kész. Nem mondom, hogy nem volt, ezért ők úgy hiszik, volt."

A megkérdezettek a frigiditás vádja, a szex befejezésének igénye és az élvező nővel kapcsolatos elvárások mellett elsősorban a férfiak oda nem figyelését teszik felelőssé a színjátékért. A leggyakoribb panaszok szerint a partnerek kevés időt fordítanak az előjátékra, holott az sok nő számára magát a szexet jelenti: az orgazmushoz nincs szükségük a behatolásra. Attól, hogy nem tudnak közösüléskor orgazmust produkálni, többen bűntudatot éreznek éppúgy, mint néhányan az azt követő maszturbálás miatt. Interjúalanyaink egyöntetűen állították: az orgazmus eléréséhez lényegesen több időre van szükségük, mint partnerüknek, habár maszturbálásnál percek alatt örömhöz juttatják magukat. Az önkielégítésnél azonban maguk irányítják stimulációjukat, amit a társas szexben szerintük nehéz elérni. A részben az önkielégítés során megszokott manuális stimulációval élveznek el a leggyakrabban, ezt azonban a férfiak hamar abbahagyják.

Több nő tisztában van azzal, hogy világosabb beszédre lenne szükség, ám nem tudják, hogyan változtassák meg a kommunikációt a kapcsolatukban. Legtöbben a spontaneitást, a romantikus ösztönszerűséget preferálnák a szexben, jóllehet tapasztalataik arra utalnak, hogy a szexuális együttlét nem természetes, hanem tanult tevékenység. Ezt hangsúlyozta néhány gyakorlottabb és saját szexualitásával kapcsolatban tudatosabb beszélgetőtársam.

A negyvenegy éves, háromgyermekes O., aki jelenleg egy nővel él együtt, de korábban számos férfival volt kapcsolata, a színlelésért elsősorban saját "hülyeségét" okolja. "Nem a férfiak hibája, hogy nem volt olyan jó velük, mint a barátnőmmel. Azt vártam, hogy jöjjön a megmentő férfi, aki pontosan tudja, mire van szükségem. Csak épp én se tudtam, mire vágyom, és képtelen voltam megmondani, mi jó, vagy mi nem jó nekem. De a kommunikációképtelenség csak tünet. Hogy ki hazudik, az hatalmi kérdés: a férfiak megengedhetik maguknak, hogy ne figyeljenek oda a nőre, a nők viszont az elvárások miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy ne élvezzenek. A barátnőmnek könynyebb megmondani mindent, és lehetetlen becsapni, de ma már van annyi önbizalmam, hogy a férfiakkal is őszinte lennék."

J.-nek körülbelül kétszáz férfival volt szexuális kapcsolata, és pár éve kíméletlenül őszinte a másik nemhez. "Nem vagyok hülye, hogy szívassam magam, aztán kielégületlenül nyúljak magamhoz. Megmondom. Könyörgöm, csináljon valamit, hívja fel a mamáját, vagy nyaljon be." A harminckét éves nő partnerei 2 százalékával volt elégedett, 10 százalék szerinte fejleszthető, a többiek nem érdeklik. "Bedugják egy sötét lukba, aztán meglepetésként éri őket, hogy nem volt jó. A legtöbb férfi prűd, nem kísérletező és nem kommunikál. Csinálni kell, mondják. Nem ismerik a csiklót."

Az ötvenegy éves V. szerint a férfit irányítani kell. "Én mozgok úgy, hogy az a nemi szerv megfeleljen. Neki egy dolga van: végig álljon fel." B-nek évtizedekbe tellett, hogy tudatosan viszonyuljon szexualitásához. "A volt férjem, mint a Singer varrógép, tatatata. Egyszer azt mondta: >>sokat kell veled szarakodnomA nők szerint a félreértéseket az is okozza, hogy a női orgazmus nem téma, részben azért, mert nem látványos, ők pedig nem akarnak és nem mernek csalódást okozni a férfiaknak. Többen igyekeznek szex közben nem verbálisan a férfiak értésére adni, mi jó nekik, csak azok nem értik a jeleket. Úgy érzik viszont, ha konkrétan mondaniuk kéne (egy centit balra, azt a csíkot erősebben stb.), az olyan lenne, mintha valami extrát kérnének, amiért hálásnak kell lenni. A szex még mindig tabu - állította a többség. Kérdésünkre, hogy mi történne, ha egyik napról a másikra nők ezrei viselkednének úgy az ágyban, ahogy valóban érzik magukat, a többség kapcsolatuk végét, saját "abnormalitásuk" beismerését, és a férfiak önmagukról és partnerükről alkotott képének kijavíthatatlan, ezért fölösleges összetörését sorolta fel. Ennél pedig egyszerűbb a következő, talán jobb szexuális partner iránt vágyakozni.

Áldozatosan és kedvesen

A nők sokkal részletesebben és lelkesebben beszéltek a közösülésről és a felizgulásról, mint az orális szexről vagy a klitorisz egyéb izgatási formáiról; és többen kifejezetten szégyenlősen nyilatkoztak az önkielégítésről. Hüvelyi izgatásról csak egy interjúalanyunk számolt be, a többiek klitoriszukat stimulálják. Általában a lassú, minden testrészre kiterjedő előjátékot kedvelik, tapasztalataik szerint azonban a férfiak többsége szeret gyorsan túl lenni a dolgon. A 22 éves Sz. "smirglieffektusnak" nevezte azt, amikor ő még alig izgult fel, ám a férfi már behatol.

A nők kevesellték a mellükre fordított időt, és mindenki hangsúlyosabban beszélt a melléről, mint nemi szervéről. Mellükhöz való viszonyuk megváltozott az évek alatt: szinte mindenkinek időbe telt elfogadni, hogy túl nagy vagy túl kicsi, vagy lóg. Néhányukat a hosszan tartó mellsimogatás is orgazmushoz juttat. A megkérdezettek többségének fontos az orális szex, ám leginkább akkor, ha azt behatolás követi. Nem erőltetik viszont, ha a férfi "megadásból" csinálja.

"Az udvarlási szakaszban nyalnak, aztán a szopást preferálják. Akkor te is, szoktam mondani, mire sokan kedvetlenül, minden szeretet nélkül hajolnak oda" - panaszkodik L.

Többen említették, hogy kihűlőben lévő kapcsolataikban használták az orális szexet. "Csak így nedvesedtem. A legjobb, ha közben az ujját is bedugja. De ha szexet akarok, kúrni akarok. Az orális szexszel kizárom magamból a pasit" - mondja P.

Néhányan arról számoltak be, hogy korábban tartottak az orális szextől. O-nak semmi baja nem volt a férfi nemi szerv orális ingerlésével, ám a sajátját piszkosnak és a nedvek miatt nem elég vágykeltőnek érezte. "Egészen addig, amíg le nem feküdtem egy nővel, és rá nem jöttem, hogy a nyalás nem szívesség, hanem hihetetlenül izgató. Elfogadtam a nemi szervemet, és szeretni kezdtem az orális szexet."

A 43 éves B. viszont egyáltalán nem kedveli. "Az elidegenedésnek van egy foka, amit ilyenkor érzek, ha eltűnik a lábaim között. Túl direkt és egy pontra koncentrált. Különösen, ha közben nem fogdossa a mellem. Nemrég egy korombeli férfi kicsit meglepődött, amikor ezt kértem. Nem kapott levegőt, világos volt, hogy sose csinált még ilyet." B. ahhoz van szokva, hogy ránéz egy férfi, és merevedése van. "Szeretem a farkukat a számba venni, de ha nővérkét kell játszanom, nem bírom sokáig. Nem gyógyítgatok impotenciát. A szopástól el is megyek - feltéve, ha a lába a lábaim között van. Sokszor nem értik, mit akarok."

G.-t az zavarja, hogy nem tudja, meddig kell hagynia a férfit a lábai között. "Pedig szeretnék örömet szerezni neki. Azt hiszem, engem még nem nyaltak ki jól, mert nem izgat annyira. Ezért jobban bírom, ha száj a szájhoz, kuki a puncihoz illeszkedik."

"Hány nő szolgálja tisztességgel orálisan a palikat! Ilyen undorító az alfelünk?" - dühöng V., akinél ez a belépő. "Mutassa be, hogy képes normálisan megdolgozni, és akkor természetesen hasonló ellátásban részesül."

A megkérdezettek többsége a férfi nemi szervet általában nem, a partneréét viszont izgatónak tartja. "Ha túl nagy, dárdaként fúródik belém, és fáj, ha túl kicsi, általában azonnal elélvez a gazdája. Sok férfinak kicsi a fütyije, én meg egy tágabb nő vagyok. És sokaknak van kezdődő vagy kialakult merevedési zavara. A múltkor mondtam valakinek, hogy én nem ilyen puha fütyikhez, hanem kemény farkakhoz vagyok szokva" - meséli L.

P.-nek egy topmenedzserrel volt hasonló élménye. "Egy idő után ellankadt neki. Nyilván bekattant, hogy én egy veszélyes nő vagyok, olyan kasztráló típus. Persze leszoptam."

A többség sosem teszi szóvá, ha nem tetszik neki a férfi nemi szerve. "Egyszer valaki azzal büszkélkedett, hogy az övével még senki nem volt elégedetlen. Levetkőztünk, én rá se mertem nézni, olyan undorító vékony volt. Van az embernek egy a hüvelyéhez mért ideálja" - mondja R.

Z. egy férfi nemi szervét sem tartja olyan becsben, mint a férjéét. "Gyönyörű, nagy, illatos, a zacskói is szépek. Szobrot állítanék neki. De senki nem is szopja úgy, mint én." A harmincéves nőnek csak az fáj, hogy férje csak ritkán viszonozza.

A 22 éves Sz.-t újdonsült barátja legutóbb azzal nógatta: na, dolgozzál még egy kicsit. "Elveszi az ember kedvét az egésztől. A szopásnál van a férfiaknak egy mozdulata, ahogy megfogják vagy lenyomják a fejed, amitől megalázó lesz az egész. Kiszolgáltatottnak érzem magam, és nagyon fárasztó."

Beszélgetőtársaink szerint zavarbaejtő, ha a férfi lassan megy el, többüknek ilyenkor bűntudatuk van, hogy valamit nem jól csinálnak. R. egyszer húsz percen át izgatott orálisan valakit, mire felnézett. "Mondhatnám azt, hogy olyan jó vagyok, hogy álomba szoptam, de akkor dühöngtem."

Néhányan megalázónak találják, hogy a férfiak az orális kielégülés után elalszanak, vagy befejezettnek tekintik a szexet, és senki nem szereti, ha a férfi nemi szervét túl mélyen dugja a szájába. Közömbösnek tartják az ondó ízét, lenyelni kevesen szeretik, inkább udvariasan és feltűnés nélkül kiköpik; de van, aki azért nyeli le, hogy ne bántsa meg partnerét. Közéjük tartozik a 74 éves H. is. "Áldozatosan és kedvesen szopok már legalább 55 éve."

Varró Szilvia

Forrás: Magyar Narancs, Tűsarok melléklet