Konrád
8 °C
26 °C

Mao képe volt az Asszonygyilkos óvszeren

2006.11.09. 16:51
Be kell zárnia boltját egy kínai óvszerkereskedőnek, mert a gumi csomagolásán Mao Ce-tung és más jeles kínai történelmi személyiségek arcképe szerepelt. A hatóságok szerint ez nem illendő, de hiányolták a használati utasítást is.

A kelet-kínai Cöjang tartományban fekvő Ningbu ipari és kereskedelmi hivatalához számos panasz érkezett az elmúlt hónapban az óvszerek csomagolásával kapcsolatban.

A kereskedő áruját apró fémdobozokban kínálta, amelyeken humoros ábrák, vagy történelmi személyiségek arcképei voltak láthatók.

A hatósági ellenőrzésen a hivatal emberei megállapították, hogy a kereskedő az "Asszonygyilkos" típusú óvszerre Kína nemzeti szimbólumát nyomtatta, és csomagolásán Lej Feng, illetve Mao Ce Tung arcképét helyezte el - idézi a Reuters brit hírügynökség a Shanghai Daily című napilapot. Lej Feng a Mao-éra állami propagandájában a hős katona figurája volt.

A minőségvédelmi szabályok és az áruk népszerűsítésére vonatkozó előírások megszegésével vádolt árus azzal védekezett, hogy az óvszercsomagolások valójában művészi alkotások. Állítólag azt is mondta, hogy áruja "elképesztően jól fogyott."