Szilvia
5 °C
16 °C

Csak holnap hozzák ki a búvárt

2002.01.30. 17:18
Újabb fejlemények és akadályok miatt a barlangi mentőszolgálat szakvezetői úgy döntöttek, hogy biztonságos körülmények között csak csütörtökön délben, vagy a délutáni órákban hozzák ki a bódvarákói Esztramos-hegy alatt húzódó Rákóczi-barlangól Szilágyi Zsoltot, aki szombat este óta foglya az üregnek.
Hegedűs Gyula, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat egyik vezetője szerdán délután fél öt előtt arról tájékoztatta a sajtó barlang bejáratánál várakozó munkatársait, hogy biztonsági okokból a bent rekedt barlangkutató felhozását csütörtökre tervezik.

Szélesebb a fal

A már kedden 12 óra előtt megtalált barlangkutató felhozatalát a legutóbbi terv szerint szerda reggelre tervezték, azonban olyan technikai akadályok merültek fel, amelyek miatt azt el kellett halasztani. Ezek részleteiről Hegedűs Gyula elmondta, hogy a víz alatti felhozatal nagyon kockázatos lenne, ezért a mentőcsapatok megvárják, amíg társaik áttörik azt a sziklavájatot, amelyben az elmúlt 24 órában több mint öt métert haladtak előre.

A munkálatok során kiderült, hogy a föltételezés szerint hátralévő másfél méter valójában akár öt-hat méter lehet; éppen ezért továbbra is biztonságos körülmények között a mélyben kialakított helyen tartják Szilágyi Zsoltot.

Folyamatos ellátást kap

Kedd délutántól búvárok, társaságukban orvosok gondoskodnak arról, hogy a bentrekedt barlangász fizikai és lelkiállapota javuljon. Kedden a megtalálása után először teát, szőlőcukrot, különböző vitaminokat juttattak el a szerencsétlenül járt búvárhoz, szerdán délután azonban már könnyű ételeket is fogyasztott.

Javul az állapota

Hegedűs Gyula, aki rögtönzött sajtótájékoztatója előtt néhány perccel érkezett a felszínre, az MTI-nek elmondta, hogy a bajba került fiatalember hangulata, fizikai állapota egyre javul, pulzusszáma már meghaladja a 60-at és bizakodik abban, hogy egy napon belül a felszínre kerül, ahol szülei, rokonai, barátai várják.

Csehországból, Szlovákiából a Miskolci Egyetemről olyan műszerek érkeztek a mentés színhelyére, amelyekkel az eddigieknél pontosabban behatárolható az a sziklahasadék, ahol jelenleg a bent rekedt barlangkutató és megmentői tartózkodnak.

Virág Tamás alezredes, a mentés műszaki hátterét biztosító polgári védelmi iroda vezetője is azon a véleményen volt, hogy a szerencsétlenül járt kutatóbúvár csütörtök délutánig kihozható a barlangból.

Új barlangtúrát tervez

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat egyik vezetője a helyszínen arról is beszámolt, hogy Szilágyi Zsoltnak megviselt állapota ellenére sem ment el a kedve a barlangászattól, sőt háromnapos magányában már egy hévízi barlangkutatási tervet is kidolgozott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?