Eleonóra
-1 °C
2 °C

Rengett a föld a Balaton nyugati medencéjében

2005.03.26. 11:49
Marcalitól néhány kilométerre kisebb földrengés volt szombaton reggel. A 2,8-as magnitúdójú földmozgást sokan érezték a közeli településeken, de károkat az eddigi jelzések alapján nem okozott.

A Richter-skála szerinti 2,8-as fokozatú földrengés volt szombaton reggel 6 óra 52 perckor Marcalitól néhány kilométerre - mondta el az Indexnek Mónus Péter, a Földrengéskutató Intézet ügyeletese. Az egy rengésből álló földmozgást több helyen is regisztrálták, így Mórágyon és Piszkéstetőn is kimutatták a műszerek a jelenséget.


A Mórágyon regisztrált szeizmogram részlete
Forrás: foldrenges.hu

A szombat reggeli rengés nem tekinthető komoly földmozgásnak, általában négyes magnitúdó fölött okoz károkat a fölodmozgás, ha lakott területekhez közel van a centruma, tette hozzá az ügyeletes szeizmológus. Összehasonlításképp az 1985-ös, nagyobb károkat okozó berhidai földrengés 4,9-es fokozatú volt, azaz csaknem ezerszeres erejű volt az akkor felszabadult energia.

Évente körülbelül nyolcvan-száz földmozgást regisztrálnak a szakemberek Magyarországon, ebből körülbelül tíz az, amit a lakosság is érzékel, és körülbelül húsz-huszonöt évente van nagyobb károkat okozó rengés. Ez persze nem jelenti azt, hogy lassan aktuális lenne egy pusztító földmozgás Magyarországon, utalt arra Mónus Péter, hogy húsz év már eltelt a berhidai rengés óta.

Mozogtak a csillárok


A Piszkéstetőn regisztrált szeizmogram részlete
Forrás: foldrenges.hu

A reggeli rengést több településen is érezték, jöttek is telefonhívások a lakosságtól, mondták el a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon az Index érdeklődésére. Károkról, személyi sérülésekről eddig nem érkeztek jelentések, a telefonálók morajlásról, illetve a csillárok kilendüléséről számoltak be. Úgy tűnik, eddig semmilyen komoly hatása nincs a rengésnek, foglalta össze a szombat délelőtti helyzetet a katasztrófavédelmi ügyeletes.

"Még félálomban voltam, amikor a morajlást meghallottam" - mesélte reggeli élményeit az Indexnek Rózsa István, marcali lakos. "A felijedő gyerekek is mondták, hogy szinte meg kellett kapaszkodniuk az ágyba, úgy mozgott a ház. A szomszédokkal együtt szaladtunk ki az utcára, és kérdeztük egymástól, hogy mi történt." A helyiek eddig nem jeleztek károkat, "talán, ha fél percig tartott az egész", mondta a Kossuth Lajos utcában lakó vállalkozó.


Forrás: marcaliportal.hu