Ivó, Milán
EUR 383,22 Ft
USD 365,96 Ft
6 °C
26 °C

Meghalt Margit hercegnő

2002.02.09. 13:28
Elhunyt Margit hercegnő, II. Erzsébet brit uralkodó húga. A Buckingham-palota közlése szerint a 71 éves hercegnőt "békében, álmában érte" a halál szombat reggel.
A II. Erzsébet uralkodó nevében kiadott londoni közlemény szerint a hercegnő pénteken újabb szélütést szenvedett, később keringési zavarok léptek fel nála, emiatt szombatra virradóra a Kensington-palotabeli otthonából a londoni VII. Edward kórházba szállították.

Margit hercegnő egészsége az elmúlt hónapokban rohamosan romlott, miután kétszer is agyvérzést szenvedett. Rossz egészségi állapota miatt súlyos depresszió, étvágytalanság kerítette hatalmába. Tavaly nyár óta tolószékbe kényszerült.

A hercegnőt egy hét múlva helyezik örök nyugalomra
A Buckingham-palota bejelentette, hogy a temetést - Margit hercegnő végakaratának megfelelően - családi, baráti körben rendezik. A megemlékező istentiszteletre egy későbbi időben kerül sor.

A több száz éves hagyományoknak megfelelően a hercegnőt a Windsor kastély gótikus kápolnájában temetik el, ahol tíz egykori brit uralkodó is nyugszik.

Margit hercegnő koporsóját szombat délután a londoni Kensington-palotában lévő otthonában ravatalozták fel. Itt vehetnek tőle búcsút a következő napokban a királyi család tagjai, a hercegnő barátai. Az elhunyt több száz tisztelője, gyászoló barátja szombat délután virágokkal, búcsúlevelekkel halmozta el a Kensington-palota, a Buckingham-palota és a sandringhami királyi birtok bejáratát.

A művészetek vonzották

Margit hercegnő 1930. augusztus 21-én született, György yorki herceg és Erzsébet hercegnő kisebbik lányaként. Apja, aki második volt a trónörökösödési sorban 1936-ban VI. György királyként lépett trónra, miután bátyja, VIII. Edward király rövid uralkodás után lemondott királyi rangjáról. VI. György imádta és kényeztette kisebbik leányát, tudatában lévén annak, hogy a trónörökös Erzsébet mögött háttérbe szorul.

A két hercegnő nagyon közel állt egymáshoz, de Erzsébetet uralkodónak nevelték, Margit viszont nem szerette az udvari élettel járó kötöttségeket, a vadászatot, halászatot, a lóversenyeket, sokkal inkább a művészetek vonzották.

Lemondott a kapitányról

Margit volt az, aki az első legnagyobb "próbatétel elé" állította a szeretett apa halálakor 1952-ben trónra lépett II. Erzsébet uralkodónak: 1953-ban beleszeretett az udvari testőrségnél szolgáló, nála 15 évnél idősebb, elvált Peter Tonwsend kapitányba, a királyi légierő egyik második világháborús hősébe. A kor, az udvar és az anglikán egyház szabályai szerint elfogadhatatlan lett volna házasságuk, ezért az uralkodó és a kormány belgiumi külszolgálatra "száműzte" Tonwsendet. Bár 25 éves korában lehetővé vált, hogy az uralkodó beleegyezése nélkül kössön házasságot, Margit hosszas gondolkodás után hivatalos közleményben tudatta a nemzettel, hogy nem a kapitányt, hanem királyi kötelezettségeit választja.

Margit hercegnő
Sokak szerint soha nem gyógyultak be a döntése okozta mély sebek. Tonwsendet felejtendő a hercegnő belevetette magát a társasági életbe, fogadások, gálák, színházi előadások népszerű vendége volt. Öt évvel később, 1960-ban férjhez ment Anthony Armstrong-Jones fotóművészhez, akit az Snowdown grófja rangra emeltek, két gyermekük született Linley vikomt és Lady Sarah. Armstrong-Jones nem szerette az udvari kötöttségeket, és 16 évi házasság után különvált családjától, majd elvált feleségétől. Távozásában közrejátszott, hogy Margit hercegnő gyakran volt külföldön, és megismerkedett egy nálánál 17 évvel fiatalabb ifjúval, aki állandó baráti körének részévé vált.

Boldogtalanság

1978-as válása óta a hercegnő egyre boldogtalanabb lett. Rákapott az italra, erős dohányos volt. Szívesebben töltötte idejét a karib-tengeri Mustique-szigetén, mint hazájában. A nyolcvanas évek közepén rákos sejteket találtak tüdejében, emiatt el kellett távolítani tüdejének egy részét. A műtét után újult erővel vetette bele magát királyi kötelezettségeibe, a Királyi Balett elnöke lett, Rudolf Nurejev és Margot Fonteyn balettművészek hű barátja. Állhatatosan dolgozott a gyerek bántalmazása ellen kampányoló alapítványban. A könyvek, az olvasás nagy rajongója volt, mindig szégyenkezve beszélt arról, hogy gyermekkorában nem igazán törődtek műveltségének gyarapításával.

1998 óta több szélütés érte, egy balesetben lábát is eltörte. Legutóbb édesanyja, Erzsébet anyakirálynő tavaly nyári, 101. születésnapján jelent meg a nyilvánosság előtt, tolószékben ülve, lefogyva, hatalmas fekete szemüveget viselve.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Eladnék
  • Hírek