Alfréd
-2 °C
2 °C

Ötvennyolc évnyi büntetés a margitszigeti bérgyilkosoknak

2004.11.17. 15:48
A Fővárosi Ítélőtábla tizenöt évnyi szabadságvesztésre ítélte azt az asszonyt, aki 200 ezer forintért felbérelt három férfit, hogy öljék meg férjét. Két gyilkos 15-15 évet kapott, a harmadik - akkor még fiatalkorú - társuk 13 éves büntetést kapott.
Összesen 58 évi szabadságvesztést szabott ki a Fővárosi Ítélőtábla szerdán a margitszigeti bérgyilkosság négy vádlottjára. Az ítélet szerint egy asszony 200 ezer forintot ajánlott három fiatalembernek azért, hogy "legalábbis kórházi szintig iktassák ki", férjét, majd hozzátette: "de legjobb, ha meghal, mégpedig úgy, hogy közben szenvedjen is". A másodfokú bíróság nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Felbujtóként a feleség és tettesként két férfi 15 éves szabadságvesztést kapott, negyedik vádlott-társuknak, egy fiatalkorú fiúnak 13 évre kell börtönbe vonulnia.

Aztán szórakozni mentek

A feleség 2003. január 13-án délután adott megbízást a cselekményre a három tettesnek, akik még aznap este 7-8 óra között a Margitszigetre csalták a férjet. Ott egyikük nyakon ütötte, majd hosszabb ideig ütlegelték, rugdosták a földön fekvő áldozatot, egyikük a mellkasára is ráugrott. Ezt követően elvették iratait, értékeit. A három elkövető még a gyilkosság estéjén szórakozni ment.

Ép tudattal szenvedett

Az áldozat körülbelül fél-egy óra múlva bekövetkező haláláig viszonylag ép tudattal szenvedett. Az elsőfokú bíróság szerint az átélt testi, lelki kínok indokolják a különös kegyetlenség megállapítását.

A holttestet másnap reggel fedezték fel, és még aznap rendőrkézre kerültek a gyanúsítottak. Az eljárás során a vádlottak egymásra terhelő vallomásokat tettek, de saját bűnösségüket javarészt tagadták. A feleség az eljárás során azzal indokolta tettét, hogy meggyűlölte férjét, ugyanis rossz életkörülményeik miatt nem vehette magához állami gondozásban lévő, korábbi házasságában született kislányát. Az asszony a vádbeli időszakban külön élt második férjétől, ám a férfi rendszeresen pénzt adott neki, hogy helyrehozza megromlott kapcsolatukat.