József, Bánk
-7 °C
0 °C

Megnevezték Markov esernyős gyilkosát

2005.06.05. 14:37
Kiszivárgott bolgár titkosszolgálati iratokból kiderült, hogy ki ölte meg csaknem harminc éve Londonban az akkori bolgár ellenzék legismertebb aktivistáját, Georgi Markov írót - írta a The Sunday Times.
Markovot, aki a BBC Világszolgálat bolgár szekciójának adásaiban napi rendszerességgel ostorozta a Zsivkov-rezsimet, 1978. szeptember 7-én, a londoni Waterloo-híd buszmegállójában szúrta meg "véletlenül" egy ismeretlen az esernyőjével.

Georgi Markov
Georgi Markov

Markov néhány napra rá, szörnyű szenvedések közepette, mérgezéses tünetekkel meghalt. Mint kiderült, a lábába döfött esernyőhegy valójában egy injekciós szerkezet volt, amely ricinalapú mérget fecskendezett a bolgár emigráns szervezetébe.

A brit laphoz eljutott adatok szerint a gyilkosságot Francesco Giullino, egy olasz származású dán követte el, akit még 1970-ben tartóztattak le Bulgáriában kábítószer-csempészet miatt. Giullinót a bolgár titkosszolgálat beszervezte, és 1977-78-ban háromszor is Londonba küldte, hogy "semlegesítse" Markovot - áll a cikkben.

A brit lap szerint Giullino később visszatért Dániába, ahol egy ízben vizsgálat is indult ellene, de ezt ejtették. A most 59 éves volt ügynök a kilencvenes évek elején eltűnt hazájából, és azóta senki nem hallott róla.

A Scotland Yard azóta sem zárta le a Markov-gyilkosság aktáját, és a The Sunday Times szerint a bolgár titkosszolgálati adatok napvilágra kerülésével bizonyosan újraindul a hivatalos vizsgálat.