Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Marquez nem engedélyezné a drogokat

2003.05.20. 12:07
A Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel Garcia Marquez tagadja, hogy azt állította volna: a drogok legalizálás a véget vetne a kolumbiai erőszakhullámnak.
Az 1982-ben Nobel-díjjal kitüntetett Gabriel Garcia Marquez azt állítja, hogy nem állt ki a kábítószerek engedélyezése mellett, pusztán helytelenül idézik szavait. A kolumbiai származású Marquez egyszer azt mondta, hogy "az Kolumbia tragédiája, hogy a drogkereskedelem felszámolása tulajdonképpen elképzelhetetlen annak törvényessé tétele nélkül". Marquez szerint ez nem jelenti azt, hogy támogatná a kábítószerfogyasztás engedélyezését, sem azt, hogy bármit is javasolna kolumbiai kormánynak.

"Ellentmondásos"

Az író üzenetét egy videoszalagon küldte el a kolumbiai Medellinben összegyűlt értelmiségieknek, ahol megjelent Alvaro Uribe, Kolumbia elnöke is. Uribe csak annyit mondott, hogy Marquez kijelentése "ellentmondásos" volt.

Otthontalanok

Kolumbia a világ legjelentősebb kokaintermelője. Az Egyesült Államok a kolumbiai kormánnyal együttműködve 2000-től egyre nagyobb erőkkel próbálja felszámolni az országban folyó drogtermelést. Marquez úgy becsülte, hogy 2002-ben mintegy 400 ezer kolumbiainak kellett eddig elmenekülnie otthonából, és elhagynia földjeit az országban tomboló erőszakhullám miatt. Az író szerint az elmúlt 50 évben összesen 3 millió kolumbiai tette ugyanezt, akik otthon után kutatva bolyonganak az országban, jelentette a BBC.