István, Vajk
19 °C
33 °C

Már hat március 15-i rendbontót keresnek

2008.03.20. 20:12
Egy tucatnyi nyomozó keresi azokat, akik aktívan részt vettek a március 15-i rednbontásokban. Három lakossági bejelentés már érkezett, hat főt fotóval keresnek a rendőrök.

Csütörtökön délutánig három telefonos bejelentés érkezett a rendőrséghez, hogy felismertek valakit azok közül, akiket a március 15-én elkövetett jogsértések miatt keresnek; eközben újabb két keresett személyről került fel fotó a rendőrség honlapjára. A rendőrség minden bejelentést ellenőriz, közölte a BRFK.

Tóth Gábor dandártábornok, budapesti rendőrfőkapitány egy 12 fős nyomozócsoportot állított fel, hogy elemezzék a március 15-én dokumentált jogsértéseket és felkutassák azokat, akik az esti rendbontásban részt vettek. A rendőrség szerdán még csak négy, csütörtökön délután már hat személy azonosításához kéri a lakosság segítségét, a férfiak fényképét a rendőrség az interneten tették közzé.

A budapesti főkapitány minden egyes személy ismertté válása esetén félmillió forint díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek. A díj annak fizethető ki, aki az elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével az elkövető azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik, és ismereteit az eljárás során tanúként ismerteti. Szükség esetén az eljáró hatóság a tanú védelmére a szükséges intézkedéseket megteszi, a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli.

Március 15-én több száz rendbontó randalírozott Budapesten, a Józsefvárosban. A főként fiatalokból álló tömeg a Blaha Lujza térről indult, ahol a Nemzeti Önvédelmi Mozgalom és több radikális szervezett tartott bejelentett rendezvényt. Budaházy György felszólítására megindultak a Művészetek Palotájához, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével ünnepi gálaműsort tartottak a nemzeti ünnep alkalmából. Az arcukat sállal eltakaró, csuklyás kabátot viselő fiatalok többször összecsaptak a rendőrökkel, és rátámadtak újságírókra is, a rendőrség néhány óra alatt feloszlatta a tömeget.