Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Kínos Martonyi-interjú

2002.03.25. 14:42
A magyar-norvég kapcsolatokat nem befolyásolja az a múlt heti incidens, mely során Martonyi János külügyminisztert a norvég TV2 munkatársa nyitott sliccel, kilógó pénisszel akarta meginterjúvolni. A felvételt a diplomácia kérésére a tévé nem tette adásba.
Kínos incidenst kellett átélnie Martonyi János külügyminiszternek norvégiai látogatása során. A magyar diplomácia vezetőjét - aki norvég kollégája, Jan Petersen meghívására tett hivatalos látogatást Oslóban - egy helyi riporter úgy kérdezte, hogy kilógott a nemi szerve a nadrágjából.

A norvég TV2 hírcsatorna azzal invitálta Martonyi Jánost, hogy vegyen részt egy külpolitikai témájú műsorban. A miniszter elfogadta a meghívást, ám arról mit sem tudott, hogy a stúdióban egy kandikamerás műsor "munkatársa", egy közismert humorista merényletet tervez ellene.

Martonyi higgadt maradt

Az álriporter az illemhelyről érkezvén, nyitott sliccel, a nadrágból kilógó pénisszel akart kérdéseket feltenni a miniszternek. - Martonyi János higgadtan közölte, hogy valami nincs rendben - mondta az Indexnek Horváth Gábor külügyi szóvivő, aki ízléstelen, otromba és alpári tréfának nevezte az incidenst. A szóvivő úgy tudja, nem egy humorista, hanem egy újságíró volt a kérdező.

A norvég külügyi diplomácia, értesülvén az incidensről, betiltatta a felvétel lejátszását. A Helsingin Sanomat hétfői cikke szerint a csatorna csütörtökön adta volna le az anyagot.

Ízetlen, ostoba vicc

A külügyi szóvivő szerint az eset nincs hatással az amúgy felhőtlen norvég-magyar kapcsolatokra, "hiszen egy újságíró ízetlen, ostoba viccét nem tekinthetjük politikai ügynek."

Horváth sietett megjegyezni, hogy tudomása szerint a norvég közvélemény döntő többsége elítélte az akciót.