Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Egyre hidegebb lesz

2004.10.12. 09:49
Kedd reggelre sokat hűlt a levegő, a meteorológusok szerint az elkövetkező napokban egyre hidegebb lesz. Enyhülés csak a hét vége felé várható. Sok éve Kalocsán 27 fok volt október 12-én.
Kedden délnyugaton, nyugaton többfelé erősen felhős, másutt derült az ég. Sokfelé élénk az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet -1 és 4 fok között van, Budapesten a belső kerületekben 3, a külterületen 0,1 fokot mértek.

Az ország nagy részén többnyire kevés lesz a felhő, délen, illetve nyugaton azonban többször erősen megnövekszik a felhőzet, de eső ott sem várható. A keleti, északkeleti szél többfelé megerősödik, az Alföldön néhol időnként viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 fok körül, a késő esti hőmérséklet 3, 8 fok között várható.

Kalocsai emlék

A következő napokban hideg idő lesz, szerda reggel északon, északkeleten fagy várható és a délutáni hőmérséklet 10 fok körül alakul. Csütörtökre befelhősödik és szórványosan eső, zápor alakul ki. Vasárnap viszont az ország több pontján is 20 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Fagyoskodhatunk mi, egyszerű földi halandók, Matula bácsi egyáltalán nem csodálkozik: sok hidegebb október 12-e volt már, például 1951-ben Miskolcon mértek -4 fokot. Extrém októberi meleget, 27 fokot 1966-ban jegyzett fel az öreg, aki akkor éppen egy nemzetközi meteorológus konferencián tartott előadást időjós módszereiről.