Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem tehervagonok siklottak ki

2005.06.30. 20:19
A MÁV közleménye szerint a győri pályaudvaron 15 óra 10 perckor baleset történt, egy tehervonat két kocsija kisiklott. A valóság azonban az, hogy az a francia Turbotrain vonat siklott ki, amit Franciaország Iránnak adott el, és Magyarországon keresztül szállították.

A megdőlt, de fel nem borult teherkocsik miatt a pályaudvar ezen részén a vonatok csak egy vágányon közlekedhetnek, amely késéseket, torlódásokat okoz az esti órákban is - olvasható a MÁV közleményében, amelyet Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője kérésünkre eljuttatott szerkesztőségünknek. A balesetet valószínűleg műszaki hiba okozta. Személyi sérülés nem történt. A helyreállítási munkák azonnal megkezdődtek.

Mi az a Turbotrain?

A kisiklás érdekessége, hogy az Index információi szerint a balesetben szereplő vonatba volt besorozva az egyik francia Turbotrain személyvonat is. E gázturbinás motorvonatokból a 70-es évek elején készítették ötöt, hogy a nem villamosított vonalakon közlekedjenek nagy sebességgel. A vonatok azonban nem váltak be szülőhazájukban, Franciaország most eladta őket Iránnak, ahova Magyarországon keresztül jutnak el.

Az Index Vasútmániások ide, vonatbuzulls fórumának egyik hozzászólója felrakta a helyszínen készült képeket, amelyekből jól játszik, hogy egy Turbotrainről van szó.

Az Indexnek nyilatkozó Kavalecz Imre közölte, a baleset utáni pillanatokban először nem lehetett biztosan tudni, hogy milyen szerelvény siklott ki. Elmondta azt is, hogy este fél nyolckor helyreállt a vasúti forgalom.

A szóvivő jelezte, pénteken megkezdődött a MÁV és a GySEV közös vizsgálata arról, hogy a vonat összeállítása megfelelt-e az előírásoknak. A szerelvény a GySEV vonalán érkezett az országba.