Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Tömeges vezetékszakadás a MÁV-vonalain országszerte

2006.03.07. 19:08
Az időjárás miatt eljegesedtek, és az egész országban szakadtak a vezetékek. A MÁV számos vonalán jelentős késéssel indulnak a vonatok.

Felsővezeték-szakadás miatt húsz-harminc perces késésekkel közlekednek a vonatok az ország több vasúti vonalán, Pusztamonostor és Jászfényszaru között pedig csak vonatpótló buszokkal lehet közlekedni - közölte a MÁV szóvivője kedden kora este.

Szolnok megyében, Pusztamonostor és Jászfényszaru között mentesítő autóbuszok szállítják az utasokat, mert az egy vágányon kiépült vonalon leszakadt a felsővezeték - mondta Kavalecz Imre. A hiba kijavítását reggelre ígérik. A MÁV szóvivőjének tájékoztatása szerint Budapest és Győr, valamint Budapest és Cegléd között jelenleg mintegy félórás késésekkel közlekednek a járatok felsővezeték-szakadás, illetve a jelzőberendezés meghibásodása miatt.

Az időjárás a hibás

A Rákospalota-Újpest állomáson reggel szintén leszakadt a felsővezeték, ezért a váci és vácrátóti elővárosi vonatok kora estig mintegy 30-50 perces késéssel közlekedtek. A hibát estére kijavították, a késések ezen a vonalon 18 vonatot érintettek. Kavalecz Imre elmondta, hogy a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon estére megjavították a megrongálódott felsővezetéket, így ott már a menetrend szerint közlekednek a járatok.

A MÁV szóvivőjének tájékoztatása szerint a felsővezeték-szakadásoknak az időjárás az oka, mert az eljegesedett vezetékek az illesztéseknél szétcsúsznak, vagy a jég súlya alatt egyszerűen leszakadnak a tartóoszlopokról.