Eleonóra
-1 °C
2 °C

Árvízi korlátozások a MÁV-nál

2006.04.18. 08:42
Az ország több vonalán vezet be forgalomkorlátozásokat a MÁV az árvízveszély miatt - közölte Kavalecz Imre, a vasúttársaság szóvivője kedden. Több helyen lezárták a vasúti hidat, forgalomlassításra, menetrendi módosításokra kell számítani.

Kedd hajnaltól a Körös magas vízállás miatt a vasúttársaság lezárta a Kunszentmártonnál lévő vasúti hidat, ezért Kunszentmárton és Csépa, valamint Kunszentmárton és Tiszaföldvár között az utasokat vonatpótló buszok szállítják.

A MÁV közleménye szerint Vésztő és Szeghalom között is autóbuszok közlekednek, mert ezen a szakaszon két vasúti hidat is lezártak. Tiszafüred és Poroszló között viszont már nem kell autóbuszokkal utazni, a vasútvonalon sebességkorlátozás mellett közlekednek a vonatok. Esztergom és Almásfüzítő között továbbra is szünetel a vasúti közlekedés, az utasok Volán járatokkal - vasúti bérletekkel is - utazhatnak.

Szolnok és Szajol között a magas vízállás miatt szombat hajnal óta a vonatok csak az egyik vágányt használhatják, ott is csupán 20 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak.

A korlátozások miatt a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, illetve a Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vasútvonalon közlekedő személyszállító vonatok közlekedésében jelentős menetrendi módosítások vannak.

Visszatérítik a jegyek árát

Az árvízi helyzet miatt az utazást elhalasztó, az utazásról lemondó utasok részére a menetdíjat valamint az IC pót-és helyjegy, pótjegy díját kezelési költség felszámítása nélkül visszatéríti a MÁV. Az árvízi helyzetből adódó késések miatt az IC pót- és helyjegydíját azonban nem térítik vissza. Az átszállás miatti alacsonyabb minőségű szolgáltatásért kártérítés nem igényelhető.

A vasúttársaság árvízvédelmi bizottsága egyes vasúti szakaszokon továbbra is fokozott felügyeletet tart, biztosítják a vasúti töltések védelmét. A Budapest-Komárom-Győr vasútvonalon, Komárom és Almásfüzitő között a vonatok sebességkorlátozás mellett (20, illetve 60 km/ó) közlekednek, ezért hosszabb a menetidő.

Sárospatak és Sátoraljaújhely, Nyíregyháza és Balsa között 20, Tokaj és Rakamaz között 40, Baja és Pörböly között 60 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak a vonatok.