Géza
-11 °C
-4 °C

Felfüggesztett börtönt kért az ügyész a Mont Blanc-alagút üzemeltetőinek

2005.04.22. 16:21
Felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot kért a vádhatóság a Mont Blanc-alagút üzemeltetőire. Az alagútban 1999. márciusában tört ki tűzvész, harminckilencen vesztették életüket.

Három évig terjedő, felfüggesztett börtönbüntetést kért a vád képviselője a Mont Blanc-alagút perében az alagutat működtető társaság vezetői illetve néhány munkatársa számára a franciaországi Bonneville-ben. A Franciaországot Olaszországgal összekötő alagútban 1999 márciusában ütött ki tűz, harminckilencen veszteték életüket.

A katasztrófát egy kamion kigyulladása okozta. A gyorsan terjedő tűzben huszonnégy autó égett el, a tűzvihar lehetetlenné tette a menekülést. Az eljáró ügyész a tüzet okozó kamion sofőrjére hathónapos, felfüggesztett börtönbüntetést kért.

A sofőrre kiszabni indítványozott enyhe ítéletet alátámasztotta az is, hogy a teherutót gyártó Volvo cégnek az ügyész felmentést javasolt, hangoztatva, hogy a gyárat nem terheli felelősség a katasztrófában. A tárgyalás során ugyanis nem bizonyították be, hogy a teherautó légszűrőjének konstrukciója hozzájárult a tűzhöz.

Bűnbánók és megátalkodottak

Az ügyész a legsúlyosabb büntetést az alagút francia szakaszát működtető biztonsági cég vezetője, Gérard Roncoli számára indítványozta hároméves börtön, illetve 12 000 euró pénzbírság kiszabását sürgetve. Az alagút olasz szakaszának biztonsági főnöke, Claudio Lyveroulaz a bírósági indítvány szerint enyhébb büntetéssel "úszná meg", azaz 18 hónap börtönnel, illetve 7000 euró pénzbüntetéssel. Hasonló, bár némileg enyhébb büntetést javasolt az ügyész több más biztonsági felelős számára.

A vád képviselője a különböző büntetések indítványozását elsősorban a vádlottak magatartásával indokolta, és azt hangoztatta, hogy az alagút biztonságáért felelős személyek közül néhányan belátták hibájukat, némelyek viszont elutasítottak minden fajta felelősségvállalást.