István, Vajk
17 °C
34 °C

Robbanás zavarta meg a Mont-Blanc-alagút megnyitóját

2002.03.09. 15:33
Robbanás késleltette a Mont-Blanc-alagút szombati átadását. Személyi sérülés nem történt, azonban egy teherautóban kisebb kár keletkezett. Az alagút megnyitóján helyi környezetvédők tiltakoztak a teherforgalom újbóli beindítása ellen.
Kisebb incidens zavarta meg a Mount-Blanc-alagút szombati megnyitóját. A három évvel a harminckilenc ember halálát követelő tűz után felújított alagút hivatalos átadása előtt nem sokkal egy - a feltételezések szerint lavinák megindítására szolgáló - gránát robbant fel az alagúthoz vezető út mellett - számolt be a BBC.

A kamionok ellen tiltakoznak

A robbanás kisebb kárt okozott egy éppen arra haladó útkarbantartó-teherautóban, személyi sérülés azonban nem történt. Az alagút megnyitása így egy órát késett a tervezethez képest - jelentette a BBC. A megnyitót a rendőrség nagy erőkkel biztosította, mivel a francia oldalon mintegy ezerötszáz, a kamionforgalmat ellenző tiltakozó gyűlt össze.

A kamionok ellenzői a járművek okozta környezetszennyezés és terhelés miatt aggódnak, illetve sokakban felmerült, hogy magát az alagút ideiglenes lezárásához vezető katasztrófát is egy kigyulladó kamion okozta. A tervek szerint az alagutat március közepén nyitják meg a teherforgalom előtt, és akkor is egyszerre csak egy irányba haladhatnának a szállítójárművek.