Lehel
17 °C
27 °C

Magyarok száguldoztak a horvát tengeren

2008.07.14. 15:49
A parti sávban túl gyorsan száguldozó motorcsónakosokat büntettek meg a hét végén Sibenik környékén, ahol a kikötői kapitányság kiterjedt akciót indított a szabálysértők ellen.

A Hina horvát hírügynökség beszámolója szerint a Murter és Rogoznica közötti partvonal mentén összesen 40 hajót mértek be, mert a partmenti 300 méteres sávon belül túllépték a megengedett sebességet.

A hatóságok 20 hajó kapitányát helyszíni bírsággal sújtották, nekik összesen 30 ezer kuna (közel egymillió forint) büntetést kell fizetniük. A szabálytalankodók közül 13 hajóst csak figyelmeztettek, de hét motorcsónak kapitánya ellen eljárást kezdeményeztek, mert nem rendelkeztek minden szükséges dokumentummal.

A szabálysértő hajósok között nyolc horvát volt, a többiek németek, belgák, szlovének, osztrákok, csehek és magyarok voltak - olvasható a horvát tengerészeti minisztérium weblapján is közzétett beszámolóban.

A horvátországi előírások szerint, ha egy külföldi a hajójával vízi úton érkezik az ország területére, a leghamarabb be kell futnia a legközelebbi nemzetközi kikötőbe, ahol a kikötői kapitányságon beszerezheti a tartózkodáshoz szükséges matricát. Amennyiben szárazföldön érkezik, az első kihajózás előtt köteles kitölteni a legénységi listát és beszerezni, majd jól látható helyre kiragasztani a matricát.

A hajózás során a matricán és a hiteles legénységi- és utaslistán kívül az ellenőrzéskor a megfelelő dokumentumokkal bizonyítani kell, hogy a hajót hajózásra alkalmas, képzett személy vezeti, megkötötték a szükséges biztosítást, de szükség van a tulajdonjog igazolására vagy a tulajdonostól származó, horvát közjegyző előtt tett írásos meghatalmazásra is.