Oszkár
20 °C
29 °C

Halott orvosok nevében állítottak ki recepteket

2008.07.09. 18:30
16-18 ezer halott orvos adatait használták fel jogtalanul több mint 478 ezer esetben az Egyesült Államokban, amivel 92 millió dollárt csaltak ki a Medicare amerikai állami egészségbiztosítótól.

Halott orvosok nevében kiállított receptekre közel százmillió dollárt fizetett ki a Medicare amerikai állami egészségbiztosító gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cégeknek, írta a The New York Times szerdai számában.

Egy szenátusi vizsgálóbizottság legújabb jelentésében megállapította, hogy az első becslések szerint 92 millió dollárt csaltak ki a Medicare-től 2000 és 2007 között, több éve elhunyt orvosok azonosítóit felhasználva. A visszaélések során 16-18 ezer halott orvos adatait használták fel jogtalanul több mint 478 ezer esetben.

Néhány társaság jelentősen visszaélt az adófizetők pénzével, és egész egyszerűen pénzkiadó automatának tekintette az állami egészségbiztosítót, mondta Norm Coleman, a vizsgálatot végző belbiztonsági és kormányzati ügyekkel foglalkozó szenátusi bizottság egyik republikánus tagja.

A jelentés szerint több ezer elhunyt orvos azonosító száma jelenleg is aktív a Medicare rendszerében, annak ellenére, hogy többen közülük már 10-15 éve halottak.

Normál esetben a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cégek legálisan visszaigényelhetik a Medicare-től az állami egészségbiztosító kedvezményezettjeinek felírt termékek árát, és az igények benyújtásán fel kell tüntetniük a receptet kiállító orvos azonosítóját.

A csalás leleplezésére reagálva a Medicare nem cáfolta a vizsgálóbizottság által nyilvánosságra hozott adatokat. Herb Kuhn, az állami egészségbiztosító helyettes rendszergazdája közölte, a halott orvosok adataival való visszaélések megakadályozására ezentúl havonta összevetik a társadalombiztosítás által közölt halálozási adatokat a Medicare számítógépes listájában szereplő aktív orvosok adataival.

A Medicare több mint 43 millió idős vagy testi fogyatékkal élő amerikairól gondoskodik, kifizetései tavaly meghaladták a 400 milliárd dollárt.