Bernadett
0 °C
4 °C

Ismerje fel az ellenséget!

2006.02.17. 17:05
Madárinfluenza idején nem árt felkészülni. Az Index képes toplistája alapján könnyen beazonosíthatja a vírus hordozóit, egyben ártatlan áldozatait.

1. - Hattyú

Hattyú
Fotó: MME

A Magyarországon nem őshonos fajta immár minden vizi élőhelyen rendkívül elterjedt, városainkban is találkozhatunk vele. A madárinfluenza könnyen megfertőzi és nagyon gyorsan, egy-két nap alatt végez vele. Ráadásul szezonális kóborlása alatt megjárja a már megfertőződött szomszédos országok vizeit is.

Mivel a hattyú egyáltalán nem fél az embertől, kiemelt kockázatot jelent. Ráadásul az emberek valamiért kifejezetten szeretik etetni az amúgy még természetbarát madarászkörökben is gyűlölt, az őshonos fajokat kiszorító madarat, pedig ezzel most a fertőzést is kockáztatják. Térképünkön láthatóak a hattyúk magyarországi költőhelyei, amik így kiemelt veszélyzónának számítanak.


Bütykös hattyúk költőhelyei hazánkban

2. - Vadkacsa

Tojó
Nőstény tőkés réce
Fotó: Nagy Attila

A vadkacsák még a hattyúknál is nagyobb veszélyt jelenthetnek, mivel a H5N1 vírusát tünetmentesen hordozhatják szervezetükben. Az elmúlt években a vadkacsák is elvárosiasodtak, szintén népszerűek a madáretetők körében. A képeinken látható, döglöttnek tűnő példányok valójában csak alszanak.

Gácsér
Hím tőkés réce
Fotó:Nagy Attila

3. - Házityúk

Tyúk(ok)
Házityúk

Alapélelmiszer, egyben kiemelt kockázati tényező is. Az általában nagy tömegben tartott, a madárinfluenzára különösen fogékony állatok között rendkívül gyorsan terjedhet a kór. A beteg állatot könnyű felismerni: félrehúzódik, feltünően levert, tollát felborzolja, taraja megdagad, szeme bevérzik. Ilyenkor az egész állományt levágják, megakadályozandó a betegség további terjedését. A beteg tyúknak különösen a testnedvei (ti. a taknya) és az ürüléke terjeszti leginkább a betegséget.

4. - Sirály

Sirály
Sirály
Fotó: Nagy Attila

A Dunába ömlő szennyvízcsatornák környékén leggyakoribb szárnyas is terjesztheti a madárinfluenzát. Az emberektől nem tart, de túl közel se megy hozzájuk, így igazi veszélyt ürüléke jelent.

5. - Kormorán

Kormorán
Kormorán

A magyar pelikán vizimadárként került veszélyességi listánk 5. helyére. Mivel visszahúzódóbb a hattyúknál és a vadkacsáknál, kisebb kockázatot jelent, de azokhoz hasonlóan elvárosiasodott. Leginkább ürüléke jelenthet veszélyt, ami a vízpartokon halmozódhat fel.

6. - Szárcsa

Szárcsa
Szárcsa

A feltűnően csinos madárról ugyanazt mondhatjuk el, mint a kormoránról. Nézze meg alaposan és ismerje fel. Életet menthet.

7. - Veréb

Veréb
Veréb
Fotó: Purciur

Bár az egyik legelterjedtebb városi madár, a veréb - és a többi énekes madár - csekélyke kockázatot jelent. Énekes madarakban eddig nem mutatták ki a madárinfluenzát, de a legérzékenyebb szervezetű madárkákkal valószínűleg amúgy is brutális sebességgel végezne a vírus.

Helyezés nélkül - Galamb

Galamb
Galamb

Passzé. A galamb még akkor sem kapta el a madárinfluenzát, amikor kísérletező tudósok befecskendezték a vírussal. A képen látható példány ugyan borzalja a tollát, ami akár betegségre is utalhat, de ez valószínűleg csak fázik. Egy pont a galambbarátoknak.