Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Az MTA szerint tilos gyerekeken gyógyszert tesztelni

2006.09.05. 14:37
A Magyar Tudományos Akadémiának etikai kifogása van az ellen, hogy gyerekeken teszteljék a madárinfluenza elleni szert. Álláspontjuk szerint ez ellentmond az Emberi Jogi és Orvosbiológiai Konvencióban előírtaknak.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) etikailag elfogadhatatlannak tartja a madárinfluenza elleni vakcina gyermekeken történő kipróbálását, mivel az nem felel meg az Emberi Jogi és Orvosbiológiai Konvencióban előírtaknak, amelyeket Magyarország is elfogadott, közölte az Akadémia kedden.

Az MTA tájékoztatta a kísérleteket engedélyező Országos Gyógyszerészeti Intézetet az Akadémia Állatorvostudományi Intézete által már korábban megfogalmazott szakmai aggodalmakról. Pál Tamás, az oltóanyag klinikai tesztelését felügyelő Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója szeptember 1-én közölte, hogy a gyógyszerészeti intézet engedélyezte, hogy gyereken is megkezdődjön a madárinfluenza elleni oltóanyag klinikai vizsgálata.

Pál Tamás akkor elmondta, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet mellett az Országos Epidemiológiai Központ, valamint az Egészségügyi Tudományos Tanács bizottságának szakhatósági véleménye is kedvező volt. A hetekben kezdődő vizsgálathoz húsz önkéntes szülő jelentkezését várják, akiknek gyermekeit a legszigorúbb előírások betartása mellett vetik alá a klinikai vizsgálatnak. Így például a szülőkkel ismertetni kell a klinikai vizsgálat minden részletét, ezt követően beleegyező nyilatkozatra is szükség van, és a gyereket is tájékoztatni kell a vizsgálatról. A gyerek tiltakozása esetén pedig nem lehet a szérumot alkalmazni.

A vizsgálatok országszerte három-négy vizsgálóhelyen kezdődhetnek meg. A kijelölt egészségügyi intézmények hirdetések útján toboroznak majd önkénteseket, és honlapjukon is közzétehetik felhívásukat.