Márk
13 °C
28 °C

Tűz egy teheráni mecsetben

2005.02.14. 23:30
Legkevesebb ötvenkilenc halálos áldozata és több mint kétszáz sérültje van annak a tűznek, amely hétfőn ütött ki egy mecsetben Teheránban.

Ötvenkilencre emelkedett a Teherán központjában hétfőn történt mecsettűz halálos áldozatainak a száma - közölte az iráni főváros egyik illetékese, aki elmondta: 210-en sérültek meg a szerencsétlenségben.

Az iráni főváros központjában, a bazár szomszédságában álló Ark mecsetben egyes források szerint rövidzárlat okozta a tüzet. Az ISNA iráni hírügynökség szerint viszont egy robbanást lehetett hallani, ezután gyulladtak ki a mecset területén álló sátrak.

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség szerint a férfiakat a nőktől elválasztó vászonfüggöny kapott lángra - az újabb vizsgálati adatok szerint amiatt, hogy az épületben a nagy hidegre tekintettel egy pótkályhával is fűtöttek s a tűz gyorsan továbbterjedt a mecsetben. A tűzoltóknak a rádió szerint egy óra alatt sikerült a lángokat eloltaniuk. A sérülteket, akik közül többeknek válságos az állapota, a környékbeli kórházakba szállították.

A szerencsétlenség az arbaín síita vallási ünnep alatt, az esti ima idején történt, amikor a hívők a mecsetekbe tódulnak, hogy megemlékezzenek Huszein imám VII. században bekövetkezett mártírhaláláról.