Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Barnamedvék jártak Aggteleken

2008.07.11. 16:16
A két medve a szlovák hegyekből érkezhetett, de mivel a bocs kicsi, nem jöhettek túl messziről. A kölykét féltő nőstény veszélyes lehet.

Barnamedvét észlelt az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) Természetvédelmi Őrszolgálata a park északi részén, a szlovák-magyar határ közelében. A nyomok alapján egy kifejlett példány és egy idén született bocs járt a területen.

Az európai barnamedve korábban általánosan elterjedt faj volt, de ma már inkább csak néhány magasabb hegységben honos. Jelentős populáció él az erdélyi Kárpátokban, és stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben is. A barnamedve magyarországi előfordulása érdekes, de nem váratlan az Aggteleki Nemzeti Parkban - közli a park weboldala.

A barnamedve szinte mindent megeszik, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, rovar, kisemlős vagy akár szarvas-méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. Bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti. Több száz kilométert is bekóborol egy év alatt, és mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeken tartózkodik.

A május-júniusi párzást követően a bocsok 350-500 gramm körüli súllyal január-februárban jönnek a világra. Az első 3-4 hónap után hagyják el a vackukat, de kezdetben nem tesznek meg nagy távolságokat, ezért nem kizárható, hogy a most észlelt bocs már a Szlovák-karszt vagy az ANP területén született - olvasható a weboldalon.

A kölykeit védő anyamedve rendkívül agresszíven lép fel minden vélt és valós támadóval szemben, ilyenkor különösen veszélyes lehet az emberre is. Ezért arra kérik a látogatókat, hogy a kijelölt turistautakat használják, és tartsák be a látogatási szabályokat. Az ANP területén tilos a táborozás, sátorozás, a fokozottan védett területek pedig csak engedéllyel látogathatók. A szabályok betartásával minimálisra csökkenthető a medvével való - egyébként is csekély valószínűségű - találkozás.