Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Disznójáért küzdött medvével egy román paraszt

2005.08.26. 14:18
Emberre támadt egy medve Romániában. A megtámadott gazda megpróbálta kimenteni disznóját a nagytestű állat karmolásából, aztán menekülnie kellett.

Ismét emberekre támadtak medvék Romániában. a déli Kárpátokban. Moroieni településen egy gazda ki akarta menteni egy medve karmai közül a disznóját.

A nagy szőrös állat azonban üldözőbe vette a sertését féltő gazdát. A férfi bemenekült egy lakóépület lépcsőházába, de a medve oda is követte, és lábon harapta, jelentette a Mediafax román hírügynökség.

Nem egyedi eset

Egy nappal korábban élelmet kereső medvék Padina kirándulóhelyen dúltak fel hét turistasátrat, de sebesülés akkor nem történt. Egy hónappal korábban egy másik kirándulóhelyen, szintén sátorozó turistákra támadtak medvék, és egy nőnek okoztak hastáji sérülést. Idén nyáron két juhászt is medvetámadás ért már.

Románia tudhatja magáénak Európa legnagyobb barnamedve-állományát. Az országban ötezer egyed él. Élelmet keresve az állatok gyakorlatilag rendszeresen "kukáznak" a hegyvidéki városok külső részein, ahol egyébként gyakran az ott lakó emberek is adnak nekik enni.

Román állatvédők szerint az etetés miatt a medvék elvesztették az embertől való természetes félelmüket. Ezzel magyarázható, hogy egyre gyakrabban keresik veszélyes módon épp az ember közelségét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!