Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Minden este egyedül hagyták Madeleine-t

2007.10.23. 15:48
Egy pincér arról számolt be, hogy Madeleine szüleinek minden estéje hasonló koreográfia szerint zajlott, aki tehát el akarta lopni a gyermeket, biztosra mehetett: Gerry és Kate McCannt nyolctól órákig vacsorázott.

Minden este órákra egyedül hagyták szülei a tavasszal Portugáliában eltűnt brit kislányt, igencsak megkönnyítve bármely gyermekrabló dolgát - legalábbis ezt mondta keddi londoni sajtóbeszámolók szerint a házaspárt és társaságát esténként kiszolgáló pincér.

Fél éve

A négyéves Madeleine McCann-nek május 3-án veszett nyoma a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjában, miközben szülei a szállodától néhány méterre, baráti társasággal vacsoráztak. Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség a múlt hónap elején a szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottnak.

A vizsgálat irányítói jó néhány hete abból a feltételezésből indulnak ki, hogy Madeleine már nem él, és a nyomozás a gyermek holttestének fellelésére összpontosít. A gyanúsítás alapjául szolgáló elmélet az, hogy a skót orvos házaspár - a nyugodt esti vacsora érdekében - az eltűnés napján altatót adhatott be a kislánynak, ám ezt esetleg véletlenül túladagolták, és Madeleine meghalt.

Az azonban, amit a keddi The Sunnak José Baptista, az Ocean Club éttermének pincére elmondott, inkább a gyermekrablási teóriát látszik alátámasztani. A felszolgáló szerint ugyanis McCannék hét másik brit vendéggel együtt menetrendszerűen, minden este 8 óra tájban az étteremben vacsoráztak, ugyanannál az asztalnál.

A pincér szerint a szülők minden alkalommal hosszú időre - esetenként három órára is - magára hagyták a szállodai szobában Madeleine-t és két kisebb testvérét. Jóllehet időről időre a társaságból valaki ránézett a gyerekekre, azok így is hosszú időszakokat töltöttek felügyelet nélkül. Az étterem közel van ugyan a szállóhoz, ám a rálátást fák akadályozzák.

Menetrend

Baptista a legnagyobb brit bulvárlapnak azt mondta: a társaság esténkénti menetrendje "kőbe volt vésve ... ha bárki figyelte őket, kiválaszthatta a megfelelő pillanatot a gyermek elvitelére".

A pincér a kérdéses estéről elmesélte, hogy néhány percre bement a konyhába, és mire kijött, McCannék asztala teljesen kiürült. "Aztán kiabálást, rettenetes sikoltozást hallottam a szobák felől ... kollégámtól tudtam meg, hogy egy gyermek eltűnt". A felszolgáló szerint ezután teljes káosz lett úrrá az üdülőn, mindenki összevissza rohangált, Madeleine nevét kiáltozva. A keresésbe a személyzet is bekapcsolódott.

A portugál nyomozók mindazonáltal változatlanul a szülőket tartják nyilván gyanúsítottként, jóllehet hivatalos vádemelés eddig nem történt. A rendőrök azt feltételezik, hogy McCannék a gyermek holttestét több heti rejtegetés után kocsival vitték el valahova, ahol megszabadultak tőle.

E gyanú alapjául azok az állítólagos vér- és testnedvminták szolgálnak, amelyeket a portugál rendőrség a házaspár által a kislány eltűnése után több mint három héttel bérelt Renault belső terében talált. Az ezekről Nagy-Britanniában elvégzett DNS-vizsgálatok eredménye hivatalosan egyelőre nem ismert.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!