Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minden este egyedül hagyták Madeleine-t

2007.10.23. 15:48
Egy pincér arról számolt be, hogy Madeleine szüleinek minden estéje hasonló koreográfia szerint zajlott, aki tehát el akarta lopni a gyermeket, biztosra mehetett: Gerry és Kate McCannt nyolctól órákig vacsorázott.

Minden este órákra egyedül hagyták szülei a tavasszal Portugáliában eltűnt brit kislányt, igencsak megkönnyítve bármely gyermekrabló dolgát - legalábbis ezt mondta keddi londoni sajtóbeszámolók szerint a házaspárt és társaságát esténként kiszolgáló pincér.

Fél éve

A négyéves Madeleine McCann-nek május 3-án veszett nyoma a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjában, miközben szülei a szállodától néhány méterre, baráti társasággal vacsoráztak. Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség a múlt hónap elején a szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottnak.

A vizsgálat irányítói jó néhány hete abból a feltételezésből indulnak ki, hogy Madeleine már nem él, és a nyomozás a gyermek holttestének fellelésére összpontosít. A gyanúsítás alapjául szolgáló elmélet az, hogy a skót orvos házaspár - a nyugodt esti vacsora érdekében - az eltűnés napján altatót adhatott be a kislánynak, ám ezt esetleg véletlenül túladagolták, és Madeleine meghalt.

Az azonban, amit a keddi The Sunnak José Baptista, az Ocean Club éttermének pincére elmondott, inkább a gyermekrablási teóriát látszik alátámasztani. A felszolgáló szerint ugyanis McCannék hét másik brit vendéggel együtt menetrendszerűen, minden este 8 óra tájban az étteremben vacsoráztak, ugyanannál az asztalnál.

A pincér szerint a szülők minden alkalommal hosszú időre - esetenként három órára is - magára hagyták a szállodai szobában Madeleine-t és két kisebb testvérét. Jóllehet időről időre a társaságból valaki ránézett a gyerekekre, azok így is hosszú időszakokat töltöttek felügyelet nélkül. Az étterem közel van ugyan a szállóhoz, ám a rálátást fák akadályozzák.

Menetrend

Baptista a legnagyobb brit bulvárlapnak azt mondta: a társaság esténkénti menetrendje "kőbe volt vésve ... ha bárki figyelte őket, kiválaszthatta a megfelelő pillanatot a gyermek elvitelére".

A pincér a kérdéses estéről elmesélte, hogy néhány percre bement a konyhába, és mire kijött, McCannék asztala teljesen kiürült. "Aztán kiabálást, rettenetes sikoltozást hallottam a szobák felől ... kollégámtól tudtam meg, hogy egy gyermek eltűnt". A felszolgáló szerint ezután teljes káosz lett úrrá az üdülőn, mindenki összevissza rohangált, Madeleine nevét kiáltozva. A keresésbe a személyzet is bekapcsolódott.

A portugál nyomozók mindazonáltal változatlanul a szülőket tartják nyilván gyanúsítottként, jóllehet hivatalos vádemelés eddig nem történt. A rendőrök azt feltételezik, hogy McCannék a gyermek holttestét több heti rejtegetés után kocsival vitték el valahova, ahol megszabadultak tőle.

E gyanú alapjául azok az állítólagos vér- és testnedvminták szolgálnak, amelyeket a portugál rendőrség a házaspár által a kislány eltűnése után több mint három héttel bérelt Renault belső terében talált. Az ezekről Nagy-Britanniában elvégzett DNS-vizsgálatok eredménye hivatalosan egyelőre nem ismert.