Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Még vizsgálják a rejtélyes tömeges hasmenés okát

2005.11.11. 10:19
Továbbra sem tudják mi okozhatta egy kaposvári általános iskola és gimnázium zömében alsó tagozatos diákjainak megbetegedését; eredmény legkorábban hétfőn várható. Az iskola konyháján mindent rendben találtak a járványügyi szakemberek.

Szerdán huszonnyolc, majd csütörtökön további tíz kaposvári diákról derült ki, hogy hányással, hasmenéssel vitték orvoshoz - mondta pénteken Koncz Gábor, a Somogy Megyei Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) főorvosa. A tíz diák esetében nem új megbetegedésekről van szó, a gyerekek ugyanúgy kedden, az iskolai ebéd elfogyasztása után lettek rosszul, ám a járványügyi szakemberek aznap nem érték el valamennyiüket.

A szakemberek továbbra sem tudják mi okozhatta a kaposvári általános iskola és gimnázium zömében alsó tagozatos diákjainak megbetegedését. A betegség enyhe lefolyású, kórházban nem ápolnak senkit, a gyerekek többsége már jobban van.

A menzán kínált ételből a tiszti orvosi szolgálat munkatársai mintát vettek, eredmény legkorábban hétfőn várható. Addigra a laborvizsgálatokból kiderül, hogy étel okozta-e a megbetegedést, vagy más kórokozó.

Garaminé Szente Éva, az iskola igazgatója az MTI tudósítójának elmondta: az iskola konyháján mindent rendben találtak a járványügyi szakemberek. Egyelőre nem tudják, mi lehetett az oka, hogy jószerivel csak az alsó tagozatos osztályokban járó diákok betegedtek meg, noha a felsősök és a középiskolások, valamint a tanárok is ugyanazt az étel fogyasztották. Az igazgatónő közlése szerint az érintett 38 gyereket pénteken még otthon tartották a szülők, de tudomása szerint hétfőn már ismét mennek iskolába.