Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Mégis kivégezték a bérgyilkosság miatt elítélt férfit

2002.08.15. 15:13
Huszonkét órás halasztás után, az ügyében felmerült új tanúvallomás tanulmányozását követően szerda este méreginjekcióval kivégezték az emberölés miatt halálra ítélt Daniel Basile-t, akinek kivégzését előző nap az utolsó percben állíttatta le az egyesült államokbeli Missouri állam kormányzója.
A kormányzó azután döntött az ítélet végrehajtásának felfüggesztéséről, hogy jelentkezett Basile egyik volt barátnője, és közölte: a gyilkosság napját együtt töltötte az elítélttel.

Elutasítás

Basile ügyvédei az új vallomással a helyi és a szövetségi bírósághoz fordultak, amely azonban elutasította felülvizsgálati kérelmüket.

A bíróságok változatlanul bizonyítottnak látták, hogy a férfi egy Richard DeCaro nevű illető megbízásából 1992-ben két tarkólövéssel végzett annak feleségével. DeCaro, aki az asszony 100 ezer dolláros életbiztosítása miatt ölette meg az asszonyt, életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Basile később eldicsekedett a gyilkossággal, és egyik barátjának eladásra kínált egy tárgyat, amelyet a DeCaro család házából emelt el.

Ártatlannak vallotta magát

A bizonyítékok ellenére Basile mindvégig hangoztatta ártatlanságát. "Az emberek azt hisznek, amit hinni akarnak" - mondta halála előtt családtagjai és az áldozat hozzátartozói körében, akik jelen voltak kivégzésén Potosi börtönében.

Daniel Basile volt a második halálra ítélt, akit szerdán kivégeztek az Egyesült Államokban. Javier Suarez Medinán, egy rendőr meggyilkolásában bűnösnek talált mexikóin korábban a texasi Huntsville börtönében hajtották végre az ítéletet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!