Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégis kivégezték a bérgyilkosság miatt elítélt férfit

2002.08.15. 15:13
Huszonkét órás halasztás után, az ügyében felmerült új tanúvallomás tanulmányozását követően szerda este méreginjekcióval kivégezték az emberölés miatt halálra ítélt Daniel Basile-t, akinek kivégzését előző nap az utolsó percben állíttatta le az egyesült államokbeli Missouri állam kormányzója.
A kormányzó azután döntött az ítélet végrehajtásának felfüggesztéséről, hogy jelentkezett Basile egyik volt barátnője, és közölte: a gyilkosság napját együtt töltötte az elítélttel.

Elutasítás

Basile ügyvédei az új vallomással a helyi és a szövetségi bírósághoz fordultak, amely azonban elutasította felülvizsgálati kérelmüket.

A bíróságok változatlanul bizonyítottnak látták, hogy a férfi egy Richard DeCaro nevű illető megbízásából 1992-ben két tarkólövéssel végzett annak feleségével. DeCaro, aki az asszony 100 ezer dolláros életbiztosítása miatt ölette meg az asszonyt, életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Basile később eldicsekedett a gyilkossággal, és egyik barátjának eladásra kínált egy tárgyat, amelyet a DeCaro család házából emelt el.

Ártatlannak vallotta magát

A bizonyítékok ellenére Basile mindvégig hangoztatta ártatlanságát. "Az emberek azt hisznek, amit hinni akarnak" - mondta halála előtt családtagjai és az áldozat hozzátartozói körében, akik jelen voltak kivégzésén Potosi börtönében.

Daniel Basile volt a második halálra ítélt, akit szerdán kivégeztek az Egyesült Államokban. Javier Suarez Medinán, egy rendőr meggyilkolásában bűnösnek talált mexikóin korábban a texasi Huntsville börtönében hajtották végre az ítéletet.