Mátyás
1 °C
15 °C

Rálőttek egy kilenc éves gyerekre

2003.05.16. 11:17
Kispuskával lőttek könyökön egy kisfiút Hegyfalun. A gyerek azt hitte, egy kavics pattant a kezének, szerdán azonban egy lőszert operáltak ki a bal könyökéből. A szakértői vizsgálat szerint a lőszer kispuskából származik, amelynek birtoklása engedélyhez kötött - értesült a HavariaPress.
Kispuskával lőttek meg egy kilencéves kisfiút a Vas megyei Hegyfalun; a lövedéket kórházban távolították el. A rendőrség a hétfőn történt esetről még nem adott ki hivatalos tájékoztatást, de Szalai Ferenc százados, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense pénteken az MTI érdeklődésére megerősítette a megyei napilap információját.

A kisfiú társaival egy csendes mellékutcában játszott társaival, amikor úgy érezte, hogy valaki a karját megdobta egy kővel. Sérülése kicsit vérzett, ezért hazament, és édesanyjától kért segítséget.

Horzsolásnak hitték a lőtt sebet

A légfegyverek többsége nem engedélyköteles
Mitől függ, hogy egy lég- vagy flóbertfegyver engedélyköteles-e avagy sem? Magyarországon megszabtak egy teljesítményhatárt, mely minden fegyverre vonatkozik. Ez alapján a csövet elhagyó lövedék energiája nem haladhatja meg a 7,5 Joule-t. Az ez alatt az energia alatt teljesítő fegyverek engedély nélkül, míg az e feletti energiával rendelkezők csak engedéllyel vásárolhatók és tarthatók. Ebből következik, hogy nem a kaliber méretétől függ, hogy egy fegyver megszerzéséhez engedély szükséges-e avagy sem. 9, 10 sőt 12mm-es fegyverek is kaphatók szabadon, míg lehet olyan extrém eset, hogy egy 4,5mm-es légpuska megszerzéséhez lőfegyvervásárlási engedély kell. A Magyarországra bekerülő, illetve itt gyártott lég- és flóbertfegyverek mindegyike a fent említett teljesítményhatár alatt van.

Az anya a horzsolásnak tűnő sebre borogatást tett, másnap reggelre azonban a gyermek karja megduzzadt. A fiút a sárvári kórházba vitték, ahol megoperálták, és egy kispuska lövedéket távolítottak el a karjából.

A rendőrség kedden kezdte vizsgálni az esetet, mely azonban eddig nem vezetett eredményre. Egy olyan fegyver, amelyből a lövedéket kilőhették, állítólag már engedélyköteles, az eddigi információk szerint Hegyfalun ilyenre senkinek sincs tartási engedélye.

Az ügy vizsgálatába ballisztikus szakértőt is bevontak, s ha a hivatalos szakvélemény is alátámasztja, hogy lőfegyverrel történt visszaélés, ismeretlen tettes ellen indítanak eljárást.

Szombathelyen alig több mint egy héttel ezelőtt egy diáklányt lőttek meg tornaóra közben, a lövöldöző akkor egy középiskolás lány volt, a gyermek szerencsére akkor is csak könnyebb sérülést szenvedett.