Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Két-három évet ülne a Törökországba csempészett kisfiú apja

2007.06.22. 13:34
Börtönbüntetésre számít Mehmet Tüysüz, aki gyermekét néhány éve Törökországba csempészte, majd miután a fiút hazahozták, önként feladta magát a rendőrségen.

A gyermekem érdeke azt kívánja, hogy én is mellette legyek. Felkészültem egy esetleges letöltendő szabadságvesztésre is, mondta pénteken Szegeden Mehmet Tüysüz, akit azzal gyanúsítanak, hogy korábban Törökországba csempészte saját fiát.

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen tartott iratismertetést követően az apa közölte, amikor Isztambulban beszélt egy ottani ügyvéddel, a jogász azt mondta, hogy 2-8 év büntetésre számíthat, amelyből 2-3 évet le is kell töltenie. "Azt mondtam, rendben, vállalom és leülöm, ha ez kell ahhoz, hogy láthassam a kisfiamat" - hangsúlyozta.

Szerelmespár voltak

Szavai szerint bár korábban szerelmespár voltak, az anyuka régóta nem engedi, hogy beszélhessen közös gyermekükkel. Mióta visszajött Magyarországra, többször is próbálkozott a kapcsolatfelvétellel, és amikor a jogszabályok lehetővé tették, elment a nő házához. Az asszony viszont csak annyit mondott a kaputelefonon keresztül, hogy szia, majd lecsapta a készüléket. Még azt sem tudom, hogy a kisfiam tudja-e, hogy Magyarországon vagyok, tette hozzá.

Buda Sándor, az apa ügyvédje azt mondta, hogy az ügyben kétrendbeli közokirat-hamisításról, hamis okirat kiállításáról, illetve felhasználásáról, embercsempészetről és kiskorú elhelyezésének megváltoztatásáról van szó. Az ügyben több mint 600 oldalnyi irat keletkezett. Mehmet Tüysüz a bűnüldöző hatóságok részéről korrekt, precíz és kifogástalan eljárásban részesült, ezért észrevételt és indítványt sem tettek.

Önkéntes visszatérés

A bíróság mérlegelésétől függ, de ha mindent figyelembe veszünk, enyhítésre is lehetőség van az együttműködés, az önkéntes visszatérés, a beismerés és a tettet kiváltó emocionális okok miatt, mondta az ügyvéd. Mehmet Tüysüz június 12-én érkezett Magyarországra. A férfi az eljárás végét - lakhelyelhagyási tilalom mellett - Magyarországon várja meg.

A kisfiút, 2004 júliusában török édesapja a láthatásról nem vitte vissza az édesanyjához, hanem kicsempészte őt szülőhelyéről, Magyarországról, Törökországba. Bár a férfi ellen nemzetközi és török elfogatóparancs is érvényben volt, a hatóságok nem találták meg. Az anyának segítő Egymásért Egy-másért Alapítvány idén február 28-án négyezer eurót, azaz egymillió forintnak megfelelő összeg ajánlott fel nyomravezetői díjként, ami végül eredményt hozott. A gyereket április 8-án hozták vissza Magyarországra.