Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kéthetente látogathatja anyja Mehmet Karcsikát

2005.08.28. 15:07
Az apa azért rabolta el Magyarországról a kisfiút, mert szerinte anyja kereszténynek akarta nevelni és sertéshússal etette.

Amíg jogerőre nem emelkedik az az elsőfokú bírósági határozat, amelyben a magyar édesanyának ítélte Tüysüz Mehmed Karcsikát a török bíróság, az anya havonta két alkalommal láthatja gyermekét Törökországban - hangzott el egy vasárnapi sajtótájékoztatón.

"Jövő hét pénteken ismét Törökországba utazom, hogy szombaton az elsőfokú ítélet értelmében láthatáson találkozhassam kisfiammal" - közölte annak a nyolcéves kisfiúnak az édesanyja, akit török állampolgárságú apja közel egy éve jogellenesen tart magánál külföldön. Az illetékes isztambuli bíróság szerdai döntésében első fokon az édesanyának ítélte Tüysüz Mehmed Karcsikát. Az édesanya egy budapesti sajtótájékoztatón számolt be a törökországi fejleményekről.

Az édesanya elmondta, hogy a tárgyaláson az apa nem jelent meg, de őt képviselve jelen voltak a testvérei és a jogi képviselője, így ott nem találkozhatott kisfiával. Az édesapa azzal az ajánlattal állt elő, hogy találkozhat Karcsikával, de csak a sajtó jelenlétében. "Ezt az ajánlatot elutasítottam, mivel négyszemközt szerettem volna beszélni, közel egy éve nem látott kisfiammal" - mondta az édesanya.

Beszámolt arról is, hogy a meghallgatáson egy török pszichológiai szakértői véleményt is bemutattak, amely szerint a kisfiú édesapja egy éve folyamatos agymosásban részesíti a gyermeket, ezért fordulhatott elő - tette hozzá az édesanya - hogy a kisfiúval történt telefonos beszélgetés során, amely törökül folyt, Karcsika nem mondta, hogy haza szeretne menni.

Az isztambuli bíróság döntése értelmében a jogerős ítéletig Mehmet Karcsika Törökországban, az apjánál marad, addig is édesanyja havonta két alkalommal láthatja egy-egy napra. Az édesanya elmondta, hogy az elsőfokú ítélet végrehajtása csak akkor történhet meg, ha az jogerőre emelkedik, ez a török joggyakorlat szerint akár fél évbe is telhet.

A nyolcéves kisfiút apja tavaly nyáron hamis úti okmányok segítségével vitte el Magyarországról. Tüysüz Mehmet Karcsika édesanyja kedden utazott Törökországba, hogy az ottani hatóság segítségével visszakapja kisfiát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?