Lujza
-2 °C
13 °C

Hatvan embert vettek őrizetbe a kínai melamin-botrány miatt

2009.01.11. 09:23
Huszonegy letartóztatottat már bíróság elé állítottak. Kína példás büntetéseket ígér.

Kínában hatvan embert vettek őrizetbe eddig a melaminnal szennyezett tejpor gyártásával és forgalmazásával kapcsolatban. Az Új Kína hírügynökség idézte vasárnap Csang Tö-lit(Zhang Deli), Hopej tartomány főügyészét, aki szerint a hatvan letartóztatott személy közül 21-en - beleértve a botrányban leginkább érintett Sanlu Group tejipari vállalat négy vezetőjét - már bíróság elé álltak december 26. és 31. között. Csang szerint a bíróság hamarosan meghozza az ítéleteket.

A főügyész fogadkozott, hogy hivatala helyénvalóan fogja kezelni a melaminos tejjel kapcsolatos botrányt, és lecsap mindenfajta bűncselekményre, amely sérti a piaci előírásokat és kárt okoz az ország gazdasági fejlődését.

A Sanlu Grouphoz és más tejipari vállalatokhoz márciustól kezdve érkeztek a vásárlói panaszok, amelyek szerint a műanyaggyártáshoz használt vegyi anyaggal szennyezett tápszerektől sorra betegedtek meg a csecsemők. A tejbotrány szeptember elején került a nyilvánosság elé. A kínai egészségügyi minisztérium szerint a szennyezett tejtermékektől legkevesebb hat csecsemő meghalt, 294 ezer kisgyermeknél pedig különböző betegségek alakultak ki.