Eleonóra
-1 °C
2 °C

Egy fok híján nem dőlt meg a melegrekord

2001.08.05. 21:07
Több száz esethez hívták ki a hétvégén az Országos Mentőszolgálat munkatársait. A nagy hőség miatt ugyanis többen rosszul lettek, ám a melegtől senki sem halt meg. Hazai vizeink azonban három áldozatot követeltek szombat-vasárnap. Az erdőtüzek is megszaporodtak a 36-37 fokos melegtől. Rekordhőségről még mindig nem lehet beszélni, ugyanis a hőmérő higanyszála nem előzte meg az eddigi legmelegebb napot, amikor 38 fokot mértek.
Három áldozat fulladt a hétvégén a magyarországi tavakba, folyókba. Délután egy 60 éves gyomaendrődi férfi fulladt a Tiszába Kőrösladánynál. Balatonlellén pedig kifogták annak a középkorú német férfinek a holttestét, aki két nappal ezelőtt tűnt el a gumimatrácáról a tóban. A Balatoni Vízirendészet ügyeletes tisztje az Indexnek elmondta: keresnek egy idős férfit és két fiatalt, akik vasárnap tűntek el a balatonöszödi strandnál

Szombaton és vasárnap mintegy félezerszer riasztást kaptak a fővárosi mentősök, ugyanis többen rosszul lettek a hőségtől. Szerencsére mindenki túlélte a 'majd 40 fokos meleget. A szombati 37-38 fokos kánikula így még mindig nem szárnyalta túl az eddig rekordot, ami 38 fokos volt. Vasárnapra már enyhült az idő, s 30 fokig tornászta föl magát a hőmérő higanyszála. Aigner Szilárd meteorológus szerint a jövő hét közepéig nem lesz nagy forróság, s a hét végére pedig megint egy picit lehül a levegő.

Az erdőtüzek is megszaporodtak a hétvégén. Egy 69 éves férfi a Somogy megyei Kapoly községben saját tarlóját égette, a tűz elszabadult, átterjedt a szomszédos területekre. A férfi megpróbálta megfékezni a lángokat, azonban a füsttől rosszul lett, elájult és meghalt. Perbál határában hatalmas tarlótűz ad munkát ezekben a percekben is a tűzoltóknak, ugyanis öt óriási szalmabála ég. Sopron külterületén is nagy erdőtűzhöz riasztották a láng lovagokat. A négyes fokozatú tűzet több órás oltás után sikerült csak eloltaniuk.

A hatalmas forróság miatt Budapesten locsolták a fő- és mellékutakat, valamint a sínpályákat. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. járművei tizenöt mosó-locsoló autóval járta a várost, hogy a 60-70 vagy akár 100 fokosra forrósodott utakat, vágányokat hűtsék, nehogy deformálódjon, felpúposodjon a sín, az aszfalt. A speciális járművek és főként a II-VIII-IX-X-XI-XXII. kerületben, a lakótelepeken illetve a BKV Rt. megrendelésére a 14-es, 24-es, 30-as, 37-es, 52-es, 59-es és 69-es villamosok pályáján locsolnak.