Géza
1 °C
16 °C

Megdől a melegrekord

2003.05.07. 12:33
Szerdán szinte biztos, hogy megdől a melegrekord. Az ország egyes részein 34 fokot is mérhetnek az előrejelzések szerint. A hirtelen jött kánikula vélhetően egész héten tart, közepes felhősödés a hétvégén várható.
Szinte biztos, hogy szerdán megdől a melegrekord. Budapesten 1923-ban mérték eddig a legmelegebbet, 29,1 fokot, míg az országos csúcsot Debrecen tartja egy 1930-ban mért 30 fokkal - írja az időjárás.hu.

A fővárosban szerdán a napsütést legfeljebb délután zavarja kevés gomolyfelhő. Mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke az ICI adatai szerint 30 fok körül alakul. Késő este 24 fok várható. Az ország déli, délkeleti részén még ennél is nagyobb hőség várható; egyes vidékeken akár 34 fokig is felmelegedhet a levegő. A jelenlegi hőmérséklet mintegy tíz fokkal haladja meg a május elején mért sokéves átlagot. Egész héten harminc fok körüli kánikulára lehet számítani, felhősödés csak hétvégén alakulhat ki.

Magyarországon az elmúlt több mint száz év leghidegebb május 7-éje az 1893-as volt; akkor Budapesten mínusz 0,5 fokot mértek.