Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Dőlhet a melegrekord

2003.06.06. 10:56
Megdőlhet a június 6-án kilencven évvel ezelőtt mért csúcshőmérséklet - derül ki az idojaras.hu adataiból. Szegeden azon a napon 33 fokos kánikula volt; pénteken újra az ország keleti részén születhet meg a rekord, de a Budapesten 2000-ben mért 32,5 fokos csúcs is veszélyben van. Németország keleti részén közben viharok okoztak káoszt.
Évszázados melegrekord dőlhet meg pénteken - derül ki az idojaras.hu adataiból. A kánikula még napokig kínozza az arra érzékenyeket.

Magyarország melegrekordját június 6-án a Szegeden 1913-ban mért 33 fok tartja, míg Budapesten három évvel ezelőtt mérték a csúcshőmérsékletet: akkor ezen a napon 32,5 fok meleg volt. Az előrejelzések szerint veszélybe kerültek ezek az értékek: az ország keleti részén 30-33 fok várható, Budapesten pedig 32 fok körül alakul a hőmérséklet koradélután.

Amennyiben a csúcsdöntés elmaradna, úgy az elkövetkező napok valamelyikén még megszülethet az új rekord: az idojaras.hu előrejelzése szerint legalább szerdáig tart a hőség, 28-33 fokos nappali, 15-20 fokos éjszakai hőmérséklettel.

A hidegrekord nincs veszélyben: Debrecenben 1918 június 6-án nulla fokot, Budapesten ugyanazon a napon 6,1 fokot mértek.

Németország keleti részén a viharok okoznak anyagi károkat és átmeneti káoszt. Berlinben csütörtökön a vihar rövid ideig tartott és heves volt. A nagy belvárosi építkezések környékén percekig semmit sem lehetett látni a felkavart homoktól, a parkokban a szél fákat csavart ki és ágakat tépett le. Bár a berlini tűzoltóság rendkívüli állapotra rendezkedett be, komolyabb esőmennyiség nem hullott a napok óta harminc fok fölötti hőségtől szenvedő német fővárosra.

A berlininél rosszabb volt a helyzet Szász-Anhaltban, Bajorországban és Baden-Württembergben, ahol a víz pincéket árasztott el, a tűzoltóságnak több száz esetben kellett kivonulnia. Bajorországban villámcsapás sebesített meg négy embert. Türingiában és Szász-Anhaltban síneket mosott alá a vihar, a közlekedést sínekre zuhant fák is akadályozták. A vihar kelet felé tart.