Olivér
4 °C
8 °C

Melegek ünnepeltek Jeruzsálemben

2002.06.07. 19:53
A "határok nélküli szeretet" jelszavával mintegy 2500 ember vonult fel Jeruzsálemben, ahol 1969 óta először ünnepelhettek még a melegek napját. A szent városi menet közel sem volt olyan provokatív, mint az Izrael "világiasabb" városában, Tel-Avivban rendezett. Ennek ellenére a Gay Pride Day-t több helyi ortodox vezető támadta, mondván, a felvonulás a szégyen parádéja volt.
Mintegy 2500 ember vonult fel erős rendőrségi biztosítás mellett pénteken Jeruzsálem utcáin, hogy első ízben ünnepelje a szent városban a meleg büszkeség napját.

A szexuális másság elfogadásáért

A felvonuló melegek a "határok nélküli szeretet" jelszavát ismételték, arra hivatkozván, hogy abban a városban, amely megannyi vallási és etnikai különbözőség otthona, a szexuális másság sem lehet idegen.

A menet résztvevői szivárványszínű zászlókat és lufikat lengettek, egyesek testhez tapadó bőrruhát és tűsarkú cipőt, mások azonban a vallásos zsidók által viselt fejfedőt, a kipát viselték. A jeruzsálemi menet megjelenése azonban sokkal visszafogottabb volt, mint Izrael "világiasabb" városában, Tel-Avivban az utóbbi években tartott hasonló meleg rendezvények.

Büszkeség vagy szégyen

Az ultra-ortodox zsidó szervezetek vezetői előre tiltakoztak a felvonulás ellen, összetűzésekre azonban - apróbb lökdösődésen kívül - nem került sor. Az egyik szervező szerint a menet a félelem és a gyűlölködés falát akarta áttörni, míg egy ortodox zsidó városi tanácsos úgy vélte: a felvonulás a szégyen, s nem a büszkeség parádéja volt.

A melegek társadalmi elfogadottsága sokat nőtt az elmúlt időszakban Izraelben, Jeruzsálem azonban továbbra is a vallásos emberek városának számít, ahol a konzervatív értékek erősebbek, mint bárhol az ország területén - írta az AP.

69

A meleg büszkeség napja (Gay Pride Day) a meleg mozgalom kezdeteként számon tartott 1969-es New York-i lázadásnak állít emléket, amikor a Stonewall nevű melegklub látogatói megelégelték a hatóságok állandó zaklatásait, és szembeszálltak a rendőrséggel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?