Huba
17 °C
33 °C

Melegek ünnepeltek Jeruzsálemben

2002.06.07. 19:53
A "határok nélküli szeretet" jelszavával mintegy 2500 ember vonult fel Jeruzsálemben, ahol 1969 óta először ünnepelhettek még a melegek napját. A szent városi menet közel sem volt olyan provokatív, mint az Izrael "világiasabb" városában, Tel-Avivban rendezett. Ennek ellenére a Gay Pride Day-t több helyi ortodox vezető támadta, mondván, a felvonulás a szégyen parádéja volt.
Mintegy 2500 ember vonult fel erős rendőrségi biztosítás mellett pénteken Jeruzsálem utcáin, hogy első ízben ünnepelje a szent városban a meleg büszkeség napját.

A szexuális másság elfogadásáért

A felvonuló melegek a "határok nélküli szeretet" jelszavát ismételték, arra hivatkozván, hogy abban a városban, amely megannyi vallási és etnikai különbözőség otthona, a szexuális másság sem lehet idegen.

A menet résztvevői szivárványszínű zászlókat és lufikat lengettek, egyesek testhez tapadó bőrruhát és tűsarkú cipőt, mások azonban a vallásos zsidók által viselt fejfedőt, a kipát viselték. A jeruzsálemi menet megjelenése azonban sokkal visszafogottabb volt, mint Izrael "világiasabb" városában, Tel-Avivban az utóbbi években tartott hasonló meleg rendezvények.

Büszkeség vagy szégyen

Az ultra-ortodox zsidó szervezetek vezetői előre tiltakoztak a felvonulás ellen, összetűzésekre azonban - apróbb lökdösődésen kívül - nem került sor. Az egyik szervező szerint a menet a félelem és a gyűlölködés falát akarta áttörni, míg egy ortodox zsidó városi tanácsos úgy vélte: a felvonulás a szégyen, s nem a büszkeség parádéja volt.

A melegek társadalmi elfogadottsága sokat nőtt az elmúlt időszakban Izraelben, Jeruzsálem azonban továbbra is a vallásos emberek városának számít, ahol a konzervatív értékek erősebbek, mint bárhol az ország területén - írta az AP.

69

A meleg büszkeség napja (Gay Pride Day) a meleg mozgalom kezdeteként számon tartott 1969-es New York-i lázadásnak állít emléket, amikor a Stonewall nevű melegklub látogatói megelégelték a hatóságok állandó zaklatásait, és szembeszálltak a rendőrséggel.