Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Meleg lesz a héten

2004.06.07. 08:34
A héten fokozatosan emelkedik a hőmérséklet, de záporokra továbbra is számíthatunk. A hét közepén 30 fok lesz, de a jóslat szerint a hétvégére újabb lehűlés várható.
Hétfőn délelőtt még gyakran lesz erősen felhős az ég, többfelé várható eső, zápor, zivatar, majd estétől északnyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet. Keddtől a sok napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, szórványosan várható zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél többször megélénkül, a Dunántúlon és északkeleten megerősödik, zivatarok környezetében viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 22, 27 fok körül alakul.

A hét elején Magyarországon normál, meleg nyári időre számíthatunk. Sok lesz a napsütés, de délutánonként eleinte elvétve később gyakrabban alakul ki zápor, zivatar. A hét közepén elérhetjük a 30 fokot.

Európa nyugati része felett magasnyomás alakult ki, mely fokozatosan érezteti hatását a közép-európai térségben is. A Skandináv-félszigetet leszámítva most már nyári hőmérsékletek jellemzik a kontinenst.

Humánmeteorológia

Nincs közvetlen, markáns fronthatás. Megfelelő közérzetünk lehet, a sok napsütés sokat javíthat a hétfői hangulatunkon. Az emelkedő hőmérséklet pedig a nyaralóknak jó hír. A légszennyezettség kissé növekszik. A levegőminőségi határérték 10-35%-át éri el (ezen belül a nitrogénoxidok koncentrációja a legmagasabb).

A porkoncentráció alacsony. Elsősorban az akác, a nyár és a fűfélék pollenje található a levegőben. A változékony, csapadékos időjárás miatt a pollen koncentráció általában alacsony, a héten koncentráció növekedése várható. Légnyomás tendencia: emelkedik.